Elképesztő: ezért ölhették meg Kennedy elnököt

2023. november 30. 16:02

A CIA nagyon nem örült Kennedy elhatározásának.

2023. november 30. 16:02

John Newman amerikai veterán hírszerző tiszt 1992-ben jelentette meg könyvét JFK and Vietnam címmel. A későbbi történész professzor könyve szerint John F. Kennedy fordulatot akart: kivonulást a dél-kelet-ázsiai országból – írja a Magyar Nemzet.

1963. október 2-án JFK megkapta McNamara és Maxwell Taylor jelentését a saigoni kiküldetésükről. A jelentés fő ajánlásai a következők voltak: 1965 végéig be kell fejezni az amerikai csapatok kivonását, és a Védelmi Minisztériumnak a közeljövőben be kell jelentenie, hogy a Vietnámban állomásozó 17 ezer fős amerikai katonaállományból ezer fő kivonását az év végéig.

A jelentés Kennedy elhatározását tükrözte, és erre alapozva meghozta a formális döntését, így október 11-én a Fehér Ház kiadta a 263-as Nemzetbiztonsági Akció Memorandumot (NSAM), amely kimondta: az elnök jóváhagyta a jelentésben foglalt katonai ajánlásokat.

A CIA azonnal közbelépett

Ezt követően a CIA is lépett: október 11-től a titkosszolgálat jelentései drasztikusan megváltoztak a vietnámi helyzetet illetően. A hivatalos optimizmust kutató pesszimizmus váltotta fel, ez volt a válasz az NSAM 263-ra.

Teljesen világossá vált, hogy alá akarták ásni a kivonulás logikáját, akadályozni a kivonulási terv végrehajtását.

A vietnámi háború valódi célja

A vietnámi háború (1965–1973) is bizonyság arra, hogy az Egyesült Államok a II. világháborút követően ritkán háborúzott morális vagy ideológiai alapon (talán a koreai háború kivételével), inkább hátsó szándékaik voltak.

A vietnámi háború leginkább óriási üzletként működött,

hiszen közel kétszázmilliárd dollárba került (ezt ma tizenkettővel kell megszorozni), ami nagyrészt a hadiipari komplexum kasszájába vándorolt.

A Magyar Nemzet teljes cikkét ide kattintva tudják elolvasni.

Nyitókép: DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gasztronauta
2023. december 01. 11:56
Legközelebb még meg is eszik.
pesszimista
2023. december 01. 11:29
Mivé lenne a világ, ha a föld legnagyobb demokráciájában figyelembe vennék a népakaratot Elvük az mint a rómaiaké: anépnek csak cirkusz kell és kenyér..
lazio154-2
2023. december 01. 07:51
Tegnap néztem a tévébeb az "Ősi idegenek" c. ismeretterjesztő sorozat egyik epizódját! Ott határozottan állították az elnök halála az Ufo akták FBI. től való bekérése miatt történt. Soha nem tudja meg senki az igazságot, az akkori érintettek már a túlvilágon vannak.
viator-11
2023. december 01. 06:22
"Az emberekben mindig ott él az igazság utáni vágy!" Jobbára. Máskor viszont az úgynevezett igazságot könnyű szívvel eladják pénzért Mammon imádói. Igen, azok az aranyborjú körül táncolók, akiket Mózes nem rúgott valagba eléggé, mikor lejött a Sinairól. A Biblia sem tévedhetetlen. Ahogyan a mindenkor aktuális rabbinép sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!