Eldőlt: új választást tartanak Portugáliában

2023. november 10. 08:54

A korrupciós botrányba belebukott a szocialista kormányfő, előrehozott választás jön Portugáliában.

2023. november 10. 08:54

Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő bejelentette: előrehozott választást ír ki 2024. március 10-re. A döntésre azután került sor, hogy kedden hirtelen lemondott Antonio Costa eddigi szocialista kormányfő, 

miután házkutatást tartottak a saját otthonában,

 valamint őrizetbe vették kabinetfőnökét.

A gyanú szerint a kormányzat emberei illegális cselekményeket követtek el lítium- és hidrogén projektekben, valamint egy adatközpont kapcsán.

Costa tagadja a vádakat, ártatlannak vallja magát;

egyúttal pedig kifejezte sajnálatát az államfő választási döntése miatt: ő egy új kormányfőt javasolt volna, a portugál nemzeti bank elnökét és korábbi szocialista pénzügyminisztert, Mario Centenót. „Az elnök úgy látta, hogy jobb egy választás, mint egy stabil, megújult kormányzás Mario Centeno vezetésével” – tette hozzá a megbukott kormányfő.

 

Nyitóképen: Antonio Costa, a most lemondott portugál miniszterelnök (MTI/AP/Armando Franca)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. november 10. 10:53
Ez idáig nem túl érdekes, az érdekes rész az lenne, hogy milyen színezetű új qrmány várható. Bár a portugáloknál jó ideje már csak annyi van, hogy a szélsőkomcsikat időnként leváltják a legszélsőkomcsik, szal meglehet az is érdektelen.
Polly_neni
2023. november 10. 09:47
Portugál vörös csürhe ott is lop rabol, fosztogat Még kommunista pártjuk is van...
pollip
2023. november 10. 09:44
Az a jó, hogy az EP választás előtt lesz:-)
Chekke-Faint
2023. november 10. 09:39
Csak nem lopnak a komcsik ott is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!