Csütörtökön tárgyalják a törökök a svéd NATO-csatlakozást

2023. november 14. 14:38

A törvényjavaslatot a parlament külügyi bizottságának jóvá kell hagynia, mielőtt a teljes plénum szavaz róla.

2023. november 14. 14:38
null

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó törvényjavaslatot – derül ki a bizottság hivatalos napirendjéből.

Recep Tayyip Erdogan török elnök három héttel ezelőtt terjesztette az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, amit a NATO és Stockholm is üdvözölt.

Ez örvendetes hír. Svédország alig várja, hogy a NATO tagja lehessen” 

– mondta Tobias Billström svéd külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek küldött üzenetben. 

A törvényjavaslatot a parlament külügyi bizottságának jóvá kell hagynia, mielőtt a teljes plénum szavaz róla, a török elnök ezt követően írhatja alá a törvényt. 

Svédország a szomszédos Finnországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, minden NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. Finnország esetében ez már tavasszal megtörtént. Ankara a skandináv állam NATO-csatlakozásával kapcsolatban eddig azt mondta, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg – szerinte – Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen.

(MTI)

Nyitókép: MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. november 20. 20:23
A NATO egy katonai védelmi szövetség. Magyarország élvezi a szövetségi tagságból adódó előnyöket. A svédek alkalmasak a NATO tagságra, kifejezetten erősek, ütősek ezen a területen, a NATO erősödik a svéd tagsággal. Szerintem - ha lenne rá lehetőség - a többi tag már régen lecserélte volna Magyarországot Svédországra. Oszt' jónapot...
koronaszepe
2023. november 20. 20:19
Amit a magyar kormány tesz a svéd NATO tagság blokkolásával kapcsolatosan, azt netto árulásnak hívják. Ezt még a legtufább fideszes is tudja.
123321
2023. november 20. 19:48
Svédország alig várja, hogy a NATO tagja lehessen - a legvidámabb barakk.
csapláros
2023. november 15. 00:52
freely 2023. november 14. 18:51 ..."Akkor lehet, hogy mégiscsak mi leszünk az utolsók? Jót tesz a hírnevünknek."... Töröld ki a seggedet a hírnevünkkel, húgyagyú! Megvárjuk, míg meglesz a svéd kalifátus, utána meg már tárgytalan lesz a NATO tagság... 😜 😜 😜
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!