Brit lap: a környezetszennyezést tekintve a legnagyobb problémát a gazdagok jelentik

2023. november 27. 09:35

Egy szegény ember 1500 év alatt sem tudna annyit szennyezni, mint egy milliárdos egy év alatt, írja a Guardian.

2023. november 27. 09:35
null

Új megvilágításba helyezi a Guardian azokat a jól ismert szólamokat, miszerint a környezet és fenntarthatóság érdekében mindenkinek „vegánnak kellene lennie”, „nem szabadna autóval közlekednie”, és „elég lenne heti egyszer zuhanyoznia”. A lap szerint ugyanis a valódi problémát a gazdagok jelentik. 

A Guardian az elmúlt hat hónapban az Oxfammel és a Stockholm Environment Institute-tal együttműködve arra mutatott rá, hogy a Föld leggazdagabb 1 százalékába tartozó milliárdosok és milliomosok (mintegy 77 millió ember) feleltek a széndioxid-kibocsátás 16 százalékáért 2019-ben. Ez elmélet szerint a hőmérséklet-emelkedésn akár több mint egy millió ember életébe is kerülhet. Az Oxfam jelentéséből kiderül, hogy bár a leggazdagabb 1% általában klímaszigetelt, légkondicionált életet él, az ő kibocsátásuk – 2019-ben 5,9 milliárd tonna szén-dioxid – mérhetetlen szenvedésért felelős.

Ezzel ellentétben az alsó 99 százalékba tartozó emberek a kutatás szerint 1500 év alatt sem tudnának annyi szennyezést végbevinni, mint a leggazdagabbak egy év alatt. 

Nyitókép: Alex Soros Facebook-oldala

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2023. november 27. 12:56
A széndioxid nem szennyez.
vérgőz
2023. november 27. 10:54
mondja azt a lap, aki kb. pont ugyanannak a sátánista bagázsnak van a tulajdonában... Ez csak a tipikus multis reakció: olajtársaságok támogatják a kétbites klímavédőket... és a Coca Cola támogatja a fogászokat :P
Mankel
2023. november 27. 10:33
Az se lenne akkora gond ha kevesebb kakát dobnánk ki, vagy ha a gyártóknak kötelező lenne gazdaságosan javíthatóvá tenni a tartós fogy cikkeket pl mosógép, mobiltelefon. Min 10 évig ellátni alkatrésszel/támogatással
nempolitizalok-0
2023. november 27. 10:30
Helyes. Forradalom. Kifelé a meggazdagodott libsikkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!