Az Európai Unió felszólította Izraelt a zsidó telepesek megfékezésére

2023. november 02. 09:00

Az unió szerint Izrael kötelessége megvédeni a palesztinokat.

2023. november 02. 09:00

A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai olyan sok polgári áldozathoz vezettek, hogy palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az Európai Unió külügyi szolgálata felhívta Izrael figyelmét, hogy jogi kötelezettsége megvédeni a palesztinokat. 

Az EU az izraeli hadsereg beavatkozását sürgeti a zsidó telepesek agressziójának megfékezésére.

Sürgős intézkedésekre van szükség a palesztin lakosságú Ciszjordániában, az ottani zsidó telepesek támadásai miatt ugyanis a helyzet kikerülhet az irányítás alól – közölte az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán. 

A ciszjordániai zsidó telepesek „terrorizmusának fellángolása” nagyon sok polgári áldozathoz vezetett, 

palesztin közösségek kényszerültek elhagyni otthonukat. A telepesek támadásai „kimondhatatlan szenvedést okoznak a helyi közösségeknek” – írta a szolgálat közleménye.

A szolgálat felhívta Izrael figyelmét, hogy kötelessége megvédeni a ciszjordániai civileket a szélsőséges telepesek által alkalmazott erőszaktól. A zsidó állam kötelessége továbbá felelősségre vonni az elkövetőket, és biztosítani az izraeli hadsereg beavatkozását. „Ez jogi kötelezettség, amelyet teljesíteni kell.” 

A ciszjordániai zsidó telepesek támadásai tovább fokozzák a Gázai övezet amúgy is tragikus helyzetét, 

és növelik a konfliktus elmérgesedésének kockázatát, amelyet mindenáron el kell kerülni – hangsúlyozta az uniós külügyi szolgálat szóvivője.

Mahmúd Abbász palesztin elnök már hetekkel ezelőtt a ciszjordániai zsidó telepesek támadásainak beszüntetésére szólított fel, mert ezek szerinte nagymértékben felelősek az izraeli–palesztin konfliktus súlyosságáért. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap egy televíziós interjúban szintén azt mondta: „Teljességgel elfogadhatatlanok a szélsőséges telepesek erőszakcselekményei ártatlan civilek ellen Ciszjordániában.”

(MTI)

Nyitókép: JALAA MAREY / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. november 02. 20:25
/Miért mentek oda - területet foglalni - az arabok közé?/ USA Anglia Zsidók. Tessék a 100%-ot elosztani, kinek mennyi jut annak a felelősségéből, hogy léterehozták Izraelt. Ott, ahol.
Köbüki Koma
2023. november 02. 14:06
Nincsenek ártatlan palesztínok. Ettől még nyilván nem kell őket likvidálni, csak ha a Hamasz terrort támogatják. Akkor viszont nincs kegyelem. Nem kell megvárni, hogy újabb halálos áldozatokat szedjenek az ártatlan palesztínok Ciszjordániában is. Jól teszik, ha megelőzik a zsidók a palesztín gyilkolást! Katonai gyámkodás alá kell vonni az egész palesztín társadalmat, mert minél nagyobb önállóságot kaptak, annál több embert öltek meg saját és izraeli oldalon.
survivor
2023. november 02. 13:37
Summa. Most tessék Kevlar cuccot venni. Ha jön az Árnyékkormánnyal a sok migri, akkor drágább lesz.
survivor
2023. november 02. 13:35
Uztu Allah a leghatalmasabb. Ez nem kérdés....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!