Átússzák a folyót, vagy épp embercsempészekben bíznak: így szöknek a háborús besorozás elől az ukrán férfiak

2023. november 17. 16:08

Közel húszezer ukrán férfi menekült el a hazájából, mert nem akart harcolni. További húszezer olyan embert kaptak el a határon, akik megpróbáltak elszökni.

2023. november 17. 16:08
Ukraine's Vuhledar under Russian attacks

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak számára megtiltották, hogy elhagyják az országot. A BBC adatai alapján azonban mindennap több tucat olyan ember jut ki az országból, akik nem akartak bevonulni. 

Voltak, akik folyókat úsztak át, mások az éj leple alatt menekültek át a határon. A BBC News több olyan ukránnal készített interjút, akik elmenekültek a behívó elől. 

A BBC adatai alapján 19 740 ember jutott át illegálisan 2023 szeptemberéig az ukrán határon.

Ezen felül további 21 113 ember szintén kísérletet tett a menekülésre, azonban őket elkapták. A többség megpróbált átgyalogolni vagy átúszni a határon, közel 7 ezer ember pedig hamis papírokkal kísérletezett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Bajban a kárpátaljai magyarok, még kevesebb a kibúvó a sorozás alól Ukrajnában az orosz-ukrán háború évfordulóján

Nagy erőkkel zajlik az élőerő megerősítése mind az orosz, mind az ukrán hadseregben. A katonák toborzása néhol jogszerűen, néhol kényszersorozásokkal történik, az új ukrán sorozási szabályok például megszüntetik a kiskapuk nagy részét, és világosan kijelölik a mentességi köröket.

Korrupció 

Vannak bizonyos esetek, amikor egy férfi felmentést kaphat a szolgálat alól, például ha súlyos betegséggel küzd, vagy ha három vagy több gyermeke van. 

Augusztusban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt nyilatkozta: komoly problémát jelent, hogy az ukrán orvosok sok esetben olyanoknak adtak egészségügyi felmentést, akiknek nem szabadott volna. Ekkor azt is bejelentette, hogy a katonai sorozásért felelős összes regionális tisztviselőt eltávolították, és több mint 30 ember ellen emeltek vádat.

Egy augusztusi amerikai jelentés szerint eddig 70 ezer ukrán katona esett el a harcokban. 

Kijev nem publikált hivatalos számokat sem a katonái, sem a halottak számáról. Rustem Umerov védelmi miniszter egy interjúban azt nyilatkozta: 800 ezer fős hadserege van Ukrajnának. 

Ezt is ajánljuk a témában

Tömegesen menekülnek az ukránok a sorozás elől

Az ukrán hadsereg veszteségeinek hírére tömegesen menekülnek el az ukrán férfiak.

Folyókon át

Sokan az életüket kockáztatva menekülnek el az országból. Vannak, akik Moldova felé a Dnyeszter folyót próbálták átúszni, mások pedig a Tiszát Románia felé. 

A BBC-nek nyilatkozó ukrán férfi elmondta: ő egyszerűen átsétált a moldovai határon. 

Mit kellene csinálnom Ukrajnában? 

Nem mindenki harcos, nem zárhatod be az országot” – nyilatkozta a brit tévének Jevgenyij, aki építőmunkásként dolgozott a hazájában. 

A BBC interjút készített egy harkivi zenésszel is, akinek egészségügyi felmentést kellett volna kapnia egy műtét miatt, de ezt mégsem adták meg neki. A családja Amerikába emigrált, ő pedig gyalog és egy folyón átúszva jutott Moldovába. 

A Telegramon több embercsempész csoport működik. Vannak, akik segítenek „kamucsaládot” létrehozni, valamint egészségügyi papírokat hamisítani. Egy hamis irat másfél millió forintba kerül, de akiket elkapnak, azokat akár 8 év börtönre is ítélhetik. 

Mivel egyelőre nem látszik a háború vége, Ukrajnának minden harcképes férfira szüksége van. 

 

Nyitókép: Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Felmérés: a magyarok többsége ellenzi Ukrajna EU-csatlakozását

Összességében a magyar társadalom a csatlakozás elutasítása felé hajlik.

 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik