A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Amerika európai helytartói

2023. november 29. 16:50

Az EU igazán akkor járna jól, ha Ursula von der Leyent jutalomból átültetnék a NATO főtitkári székébe, ott ugyanis köztudottan mindig Washington embere regnál.

2023. november 29. 16:50
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„Egyre látványosabban látszik, hogy Németország az egyik legnagyobb áldozata annak a politikának, amellyel az Egyesült Államok minden áron igyekszik megtartani globális hegemón szerepét. A jelenlegi berlini hatalmi elit öngyilkos módon partner saját hazája gyengítésében, a német gazdaság szétverésében. Mint ahogy mind érezhetőbben amerikai érdekeket szolgál az Európai Unió élén Ursula von der Leyen is. Azonban már a média által átnevelt, kezelhetővé tett német társadalom is ébredezik, miután egyre inkább egzisztenciális kérdéssé válnak számára e vazallus politika gazdasági és szociális következményei.

A német gazdasághoz ezer szállal kötődő Magyarország számára egyáltalán nem közömbös, hogy a berlini kormány miként birkózik meg az egyre mélyebb gazdasági, szociális és politikai válsággal. Azzal a válsággal, amelyet mindenek előtt a világrend átalakulása körüli verseny kiéleződésével jelentős mértékben az Egyesült Államok agresszív, a hegemón szerep megőrzését célzó politikája generált. Washington az orosz-ukrán háború kirobbanása után véget vetett az utóbbi években helyenként éledező európai önállósodásnak, visszafeleselésnek, és szigorúan felsorakoztatta maga mögé a nyugati blokkot. Ebben partner volt a Donald Trump elnökségének négy évét, Amerika befelé és Ázsia felé fordulását tragédiaként megélő európai elit, amely megkönnyebbülve fogadta Joe Biden győzelmét, és ezzel a washingtoni gyámkodás visszatérését.

(...) De nem Európa erősítését szolgálta az sem, amikor Emmanuel Macron mellé bekérezkedve Pekingben nem az az európai-kínai viszony javításán, hanem épp ellenkezőleg, a rontásán dolgozott. A példákat még sorolhatnánk, de enélkül is látszik, miért gondolják sokan még magán az Európai Bizottságon belül is, hogy Ursula von der Leyen az amerikai érdekek kiszolgálója.

S ha figyelembe vesszük, hogy a Bizottság vezetőjeként milyen befolyása van az Európai Unió jelenének jövőjének alakulására, akkor komolyan kell venni a von der Leyen tevékenységében rejlő veszélyt. Az EU igazán akkor járna jól, ha Ursula von der Leyen jutalomból átültetnék a NATO főtitkári székébe, ott ugyanis köztudottan mindig Washington embere regnál.”

***

Kapcsolódó vélemény

Kaszab Zoltán

Vasarnap.hu

Idézőjel

Megkerülhetetlen tényezővé válna ugyanakkor az euroszkeptikus és bevándorlásellenes AfD.

Nyitókép: UNION EUROPEENNE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
béka
2023. november 30. 16:19
Egy nagyfeszültségű. árammal fűtött székben jobb helye lenne.
Advocate
2023. november 30. 10:32
Ez a nő rettenetesen kártékony! Többet ártott Európának mint a két elődje együtt, pedig azok is igyekeztek!
dpisti
2023. november 30. 02:15
Idióta ruszkiszoponc.
fatman
2023. november 30. 02:09
a NATO-n belül leginkább lőgyakorlaton tudnám elképzelni, amint tartja a céltáblát az újoncoknak... :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról