A korábbi NATO-főtitkár új javaslattal állt elő Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban

2023. november 11. 22:19

A javaslat célja, hogy enyhítse a NATO-tagság felajánlásával járó kihívást a háborúban álló országnak.

2023. november 11. 22:19
Anders Fogh Rasmussen In Poland

Anders Fogh Rasmussen, a NATO korábbi főtitkára olyan tervet javasolt, amely szerint Ukrajna csatlakozhatna a katonai szövetséghez, de a jelenleg Oroszország által megszállt területek kizárásával – olvasható a Guardien-en. 

Rasmussen, aki együttműködik Andrij Jermakkal, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadójával, hangsúlyozta, hogy ez a részleges tagság nem a konfliktus befagyasztását jelentené, 

hanem egyértelmű üzenetet Oroszországnak, hogy nem akadályozhatja meg Ukrajna NATO-csatlakozását. 

Annak ellenére, hogy az ukrán vezetés csalódott amiatt, hogy a NATO a legutóbbi csúcstalálkozón nem nyújtott konkrét meghívást, Rasmussen ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna NATO-tagságának ügyét nem lehet tovább halogatni. 

A javaslat célja, hogy enyhítse a NATO-tagság felajánlásával járó kihívást egy háborúban álló országnak, tekintettel arra, hogy a NATO-tagállamok az 5. cikkely értelmében kötelesek közösen megvédeni egy tagot. 

Rasmussen azzal érvel, hogy az Oroszország által birtokolt területek kizárásával a NATO-ból csökkenne az Oroszország és a NATO közötti konfliktus veszélye, így az ukrán erők a frontvonalakra összpontosíthatnának anélkül, hogy a konfliktus befagyasztódna.

Miért csatlakozzon Ukrajna?

Rasmussen három fő okot jelöl meg arra, hogy Ukrajnának NATO-tagságot ajánljon fel: az Oroszországgal szembeni bástyaként való szolgálat, a „szürke zónák” veszélyének elhárítása, valamint a harcedzett ukrán hadsereg eszközként és példaként való felhasználása az európai hatalmak számára. 

Már folynak a megbeszélések katonai szakemberek bevonásáról, hogy kidolgozzák a javaslat részleteit, beleértve a demarkációs vonalakat és a változó frontvonalak kezelését. Rasmussen kiemel egy szélesebb körű kezdeményezést is, a Kijevi Biztonsági Megállapodást, amely 25 országot foglal magában, amelyek kétoldalú biztonsági megállapodásokról tárgyalnak Ukrajnával, hogy hídként szolgáljanak a teljes jogú NATO-tagság felé, és amely fegyverszállításokat, hírszerzési információk megosztását és az ukrán védelmi ipar támogatását foglalja magában.

Nyitókép: ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2023. november 14. 19:37
Kötve hiszem, hogy az oroszok 2080-ban még megszállva tartanák a pillanatnyilag uralt oroszlakta ukrajnai területeket.
123321
2023. november 13. 00:28
egy terrorista államot a NATO-ba?
nempolitizalok-0
2023. november 12. 13:57
Zselészopacsoknak! INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
lajajakab11
2023. november 12. 10:46
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!