A holland választási rendszer kabaré

2023. november 25. 21:18

Zsákutcák a totálisan arányos választási rendszerek.

2023. november 25. 21:18
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
X

„Tekintet nélkül arra, mit gondolunk vagy nem gondolunk a Wilders-féle mozgalomról, de semmi sem mutatja meg jobban, mennyire zsákutcák a totálisan arányos választási rendszerek, ahol ilyen, majdhogynem országos tarolásért 37 képviselői szék jár a 150-ből.

Nem vagyok nagy rajongója a tisztán egyéni rendszereknek sem, ahol a győztes mindent visz, lásd Nagy-Britanniát, Franciaországot vagy az USA-t, ahol 49,9 százalékért is 0 mandátum jár – tippeljetek, a híresen Antidemokratikus™️ és Választási Autokrata™️ magyar választási rendszerben e szisztéma alapján hogy szerepeltek volna a balosok 2022-ben –, de egy előnyük kétségtelenül van: kormányozható országokat eredményeznek, ami nem egy utolsó szempont az aluljárós vietnami falatozók világán túl.

Mert a hollandoknál még olyan párt is van, ami egy, azaz 1 embert ad a törvényhozásba és aztán számos olyan, mondom, számos, ami féltucatnyit sem. de legalább van egy rendkívül aranyos nevű – nem ismerem a politikájukat, tippre sajnos tipikus zöldkomcsik lehetnek –, 3 személyes frakció, a Párt az Állatokért.

Fun fact a végére: vörössel láthatóak azok a területek, ahol a választáson amúgy másodikként(!) befutó Timmermansék nyertek és neki reális esélye van a miniszterelnökségre is. nyilván ezek nagyvárosok, sűrűn lakott helyek, de akkor is kabaré.”

***

Nyitókép: OBIN UTRECHT / ANP MAG / ANP via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
martymcfly-986
2023. november 27. 16:50
"A holland választási rendszer kabaré" Weimar RELOADED! A két háború közti német demokrácia is egy csúcsteljesítmény volt a maga nemében: fennállásának 14 éve alatt 20 kormány és 12 kancellár váltotta egymást! Az 1930-as évekre a Reichstag teljesen működésképtelenné vált, a '30-as választásokon például 10 párt kapott egymilliónál több szavazatot! Nem csoda, hogy 1933-ra még a liberális Haffner szerint is a néphangulat egyértelműen a demokrácia ellen fordult: "There was a very widespread sense of release and liberation from democracy."
Ez D-dúr és e-moll
2023. november 27. 15:31
"Vermacska ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. november 27. 09:02 Nagyon egyszerű, ha annyira könnyű az együttműködés, a működőképesség kialakítása, akkor szervezel egy pártot, a céljaid közé felveszed a választási rendszer megváltoztatását, nyersz 2/3-dal és megváltoztatod a rendszert. Ez a Demokrácia!..." Nem gondoltad te ezt végig. Ha valóban ez volna a demokrácia, ahogy mondod, akkor ma az országgyűlésben egyetlen demokratikus párt volna csak és ez a Jobbik. :-)
Ez D-dúr és e-moll
2023. november 27. 06:06
Most akkor számít a zemberek véleménye vagy sem, Trombi? Ha a zemberek 18 pártot szeretnének a parlamentbe, akkor miért ne lehetne 18 párt? A politikusoknak pedig az a dolguk, ha már egyszer vállalkoztak a feladatra, hogy egy ilyen szituációban is találják meg az együttműködés, a működőképesség kereteit.
iimre
2023. november 26. 22:10
"gebsi1 nov. 26. 09:45 Ez meg azt akarja mondani, hogy a magyar választási rendszer azért jó mert 1/3-al is lehet 2/3-os kormányzás?" Ne aggódj, mióta a Fidesz van hatalmon, átalakították a választási rendszert és már nem lehetséges az, mint 1994-ben, amikor az MSZP 33%-kal szerzett 54%-nyi parlamenti helyet — az SZDSZ-szel együtt pedig kétharmadot. Lásd: https://spiler.blog.hu/2014/04/29/horn_gyula_illegitim_ketharmadarol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!