Ukrán titkosszolgálat: helyi lakosok irányították a hrozai kávézóra az orosz rakétát

2023. október 11. 18:32

Az SZBU azonosította is a két férfit.

2023. október 11. 18:32

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azonosította azt a két helyi férfit, akik október 5-én ráirányították az orosz Iszkander rakétát a kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Hroza falu kávézójára, több mint ötven civil halálát okozva – közölte szerdán az SZBU.

„Az elkövetőkről kiderült, hogy helyi lakosok: a harminc éves Volodimir Mamon és öccse, a 23 éves Dmitro Mamon, akik a térség megszállása idején átálltak az oroszok oldalára” 

– írta közleményében a biztonsági szolgálat.

Rokonaikat is kihasználták információszerzésre 

„A vádlottak pozíciókat kaptak az oroszok által létrehozott helyi belügyi szerveknél. Egyiküket a konvojcsoport vezetőjének, a másikat a közúti járőrszolgálat felügyelőjének nevezték ki. Amikor az ukrán erők visszavették a térséget, mindkét férfi családjával együtt Oroszországba menekült, ahonnan tovább dolgoztak az oroszoknak. Az orosz megszállók utasítására távolról elkezdték kialakítani saját besúgóhálózatukat az Ukrajna által ellenőrzött területen, felforgató tevékenységükbe pedig tudtuk nélkül bevonták rokonaikat, szomszédaikat, ismerőseiket a harkivi régió elfoglalt területein úgy, hogy 

baráti beszélgetések és a messengeren folytatott levelezés közben információkat szereztek tőlük az ukrán csapatok bevetéseiről és a térségben zajló tömegrendezvényekről” 

– fejtette ki az SZBU.

Civil áldozatok sem érdekelték őket

A nyomozás során a biztonsági szolgálat kiderítette, hogy idén október elejétől mindkét vádlott elkezdett információkat gyűjteni egy elesett ukrán katona tervezett temetéséről Hroza faluban. Az SZBU által nyilvánosságra hozott levelezésükből kiderül, tisztában voltak azzal, hogy a támadásnak civilek lesznek az áldozatai, ennek ellenére Volodimir Mamon, miután megtudta a megemlékezés helyének pontos címét és idejét, továbbította ezt az információt az oroszoknak.

„Az ellenség a kapott információkat arra használta fel, hogy az Iszkander M típusú hadműveleti-taktikai rakétarendszerrel célzott csapást mérjen az ukrán falura” 

– összegezte a biztonsági szolgálat. Közölte, hogy az összegyűjtött bizonyítékok alapján a két férfit hazaárulással és összeesküvéssel gyanúsították meg, Volodimir Mamont ezen felül még az orosz hadseregnek a háborús törvények és szokások megsértéséhez adott segítségnyújtással és előre megfontolt gyilkossággal is. 

(MTI)

Nyitókép: Jakiv Ljasenko

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. október 11. 22:46
Biztos nekik is van egy kávézójuk a faluban. Kiiktatták a konkurenciát.
fraktoaster
2023. október 11. 21:13
Egyébként valószínű, hogy egy 1 milliárd forintos rakétával célzottan 50+ jelentéktelen civilt akarnak kiiktatni. Arra van azért sokkal olcsóbb megoldás is. Ami történt azt haladó amerikaiul úgy mondják, hogy "collateral damage in a strike against high profile military targets".
Ben Jeremiah
2023. október 11. 20:10
A helyzet az, hogy a cikk csak a lényeget nem írja (orosz oldalakon részletesen ott a sztori. Meg a HVG is megírta. Ja, az nem...) Egy magasan beágyazott azov náci temetése volt, ahol az azov és más hasonló szélsőséges alakulatok krémje vett rész. A temetés után a "kávézóban" gyűltek össze. Meglehetősen felelőtlen dolog ez egy kis faluban, ahol a többség orosz (még ha a népszámláláskor ukránnak is vallotta magát, nem akarván elveszteni az állását).
gebsi1
2023. október 11. 19:31
csak a szokásos hohol esti mese, lapozzunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!