Új ötlet az EP-től: a csatlakozásig „megfigyelői” tagságot kaphatna Ukrajna

2023. október 25. 08:05

Roberta Metsola szerint további előnyöket is fel lehetne kínálni, például az Erasmus ifjúsági programban való részvételt.

2023. október 25. 08:05

Látszólag újult erőre kapott az EU bővítése körüli lobbi, ugyanis már az „átmeneti juttatások” is előtérbe kerültek a csatlakozásra váró Ukrajna és Moldova kapcsán – írta meg a Politico.

Az EU tavaly Ukrajnát és Moldovát is hivatalos tagjelölt országnak jelölte ki, röviddel az orosz-ukrán háború kirobbanása után. Azóta tulajdonképpen folyamatos a nyomásgyakorlás a két ország mihamarabbi csatlakozása érdekében. Most Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azzal a javaslattal állt elő, hogy a hivatalos csatlakozási tárgyalások még ebben az évben kezdődjenek meg.

Továbbá Metsola azzal a rendhagyó javaslattal állt elő, hogy a két jelölt ország törvényhozói „megfigyelő” tagként csatlakozzanak a közgyűléshez. Ez példátlan lépés lenne az EU részéről. Az EP elnöke szerint emellett a csatlakozás küszöbén álló országoknak még számos előnyt lehetne felkínálni, az egységes piaci juttatásoktól kezdve az Erasmus ifjúsági programban való részvételig.

Félreértés ne essék: politikailag, ha egy ország Európára tekint, akkor Európának szélesre kell tárnia kapuit 

– mondta Metsola.

Az EU vezetői a decemberi csúcstalálkozón döntenek arról, hogy hivatalosan megnyitják-e Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásait.

***

Nyitókép: YVES HERMAN / POOL / AFP

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
next1opponent
2023. október 28. 01:49
"AZ EU VEZETŐI A DECEMBERI CSÚCSTALÁLKOZÓN DÖNTENEK ARRÓL, HOGY HIVATALOSAN MEGNYITJÁK-E UKRAJNA ÉS MOLDOVA CSATLAKOZÁSI TÁRGYALÁSAIT." Viktor, most vagy soha! Minden fillért haza lehet most hozni, csak jól kell ellenezni a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával. Csak keményen Zelenszkijjel, ha már muszáj volt meghívni!
Mich99
2023. október 26. 10:02
"az EU bővítése (az ukrán nácik becsempészése...) körüli lobbi"... Ez ugyanaz a lobbi, amelyik sok éve már elszántan akadályozza a Nyugat-Balkán (és persze a NATO- tag Törökország...) felvételét...?! Vajon kinek az érdekében?
KBA98
2023. október 25. 17:01
Elmentek a p...ba! Ukrajna nincs sehol! Sem EU, sem NATO, sem semmi!
ottoka-0
2023. október 25. 16:25
Tényleg, ez a hogyishívják,, lassan a nevét is elfelejtjük, Z,- még nem mondott le? Állítólag Ukrajna már alig van... nem ? ő miért van még itt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!