Túlélte a holokausztot, a Hamász meggyilkolta

2023. október 22. 07:59

Gina Smetach holttestét a Gázai övezet mellett fekvő kibucban, a háza előtt találták meg.

2023. október 22. 07:59

A szeredi holokausztmúzeum számolt be arról közösségi oldalán, hogy egy szlovák származású túlélő is áldozatául esett a Hamász terrorjának Iraelben. 

A kilencvenéves Gina Smetach holttestét a Gázai övezet mellett fekvő kibucban, Kissufimban találták meg a háza előtt. 

Gina Smetach 1933. november 5-én született Regina Grünsteinová néven a Nagymihály járásbeli Németvágáson. A holokauszt alatt bujkálni kényszerült, 1945. január 11-én kapták el és hurcolták egy szeredi koncentrációs táborba, majd a terezíni gettóba. A második világháború borzalmait túlélte, évtizedekkel később a Hamász végzett vele.

A vonatkozó  bejegyzést alább tekinthetik meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Facebook

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolt196969
2023. október 22. 12:46
Lassan több a túlélö mint az áldozat
klíz
2023. október 22. 10:29
Azóta már kiderült, hogy egy hasonló nevű hölgyet öltek meg, aki nem Csehszlovákiában született: „Informovali ma, že dáma z fotografie sa volá Jina Semiatiz a nenarodila sa v Československu,“ informoval Martin Korčok z Múzea holokaustu v Seredi. Overenú informáciu z miesta tragédie priniesol Kibuc Kisuffi. Ako mohlo dôjsť k takej zámene? 90-ročnú obeť útoku Hamasu Jinu Semiatiz si pomýlili so Slovenkou s veľmi podobným menom Ginou Smiatich, ktorá prežila holokaust a dokonca má úplne rovnaký vek ako zavraždená Jina. „Gina Smiatich aj Jina Semiatiz sa hebrejsky píšu úplne rovnako (ג’ינה סמיאטיץ‘). Dokonca majú aj rovnaký vek, 90 rokov. Obeťou teroristov však nebola rodáčka od Michaloviec z bývalého Československa,“ píše Korčok na sociálnej sieti, ktorý zároveň vyjadril rodine obete úprimnú sústrasť.
gebsi1
2023. október 22. 10:19
Az miért lényeges hogy valamit túlélt?
MaBaker
2023. október 22. 10:05
Minden ilyenre jut 20 névtelen palesztin és mivel gázában a lakosság 50%-a 18 év alatti így a 20-ból akár 10 gyerek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!