Trump szövetségese lett az új amerikai házelnök

2023. október 26. 12:16

Közel egy hónappal McCarthy elmozdítása után megválasztották az Egyesült Államok szövetségi Képviselőházának új, Trumphoz húzó házelnökét.

2023. október 26. 12:16
Ungvári Ildikó

Ahogy korábban mi is megírtuk, McCarthy október 3-i elmozdításával házelnök nélkül maradt az Egyesült Államok Kongresszusának alsóháza. Azóta az addig esélyes Jim Jordant három sikertelen szavazás után leváltották, és egy újabb jelölt, Tom Emmer az utolsó pillanatban lépett vissza. Végül szerdán, amikor már senki sem számított rá, a kongresszus megválasztott az új házelnököt, Mike Johnson személyében.

Nagy meglepetésre a Republikánus Párt egységesen beállt a jelölt mögé,

mind a kétszáz republikánus képviselő rá szavazott, míg a demokraták egységesen ellene voksoltak.

Johnson a Republikánus Párt negyedik jelöltje, Donald Trump szövetségese, aki ellenzi az Ukrajnának nyújtott további segítségnyújtást.

Rögös út vezetett idáig, de hogyan is jutott el az USA Johnson megválasztásáig?

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért nem jött össze Scalise-nek és Jordannek

McCarthy elmozdítása után igen gyorsan tűntek fel új jelöltek. Steve Scalise például már másnap, október 4-én bejelentette indulási szándékát, a hétvégére pedig már Jim Jordan jelöltsége is egyértelmű lett. Utóbbi ráadásul Donald Trump támogatását is élvezte. Mégsem sikerült egyiküknek sem átvenni McCarthy helyét a házelnöki székben.

Ennek nem csak a Republikánus Párt megosztottsága volt az oka, hanem az is, hogy

a Képviselőházban épphogy csak többségben van a jobboldali párt 

(a Szenátusban pedig megmaradt a demokraták többsége). Ami azt jelenti, hogy szinte az összes republikánus képviselő bizalmát meg kell nyerni a győzelemhez, ez pedig egyiküknek sem sikerült. Jordant végül három sikertelen választási kísérlet után, múlt héten váltották le. Mivel Scalise már korábban kiszállt a versenyből, újabb jelöltek után kellett nézni.

Újabb sikertelen kísérletek

Ezt követően újabb nyolc jelölt tűnt fel a színen, akiket október 23-án hétfőn este hallgattak meg a párt ülésén, majd másnap, kedd délelőtt titkos szavazáson döntöttek a közös jelöltről. Azaz csak döntöttek volna, mivel, ahogy a korábbi jelöltek, a mostaniak is megosztóak már a párton belül is. Több környi szavazás után végül két jelölt, Tom Emmer és Mike Johnson maradt versenyben. 

Ám nemsokkal azután, hogy jelölték a házelnöki posztra, Tom Emmer úgy döntött, kiszáll a versenyből. A minnesotai képviselő, és a republikánusok harmadik jelöltje azért döntött a visszalépés mellett, mert több mint 20 képviselő nem támogatta volna a megválasztását, amivel egy újabb patthelyzet alakult volna ki. 

Ráadásul Donald Trump is nyíltan ellenezte Emmer megválasztását, mivel ő volt egyike azon kevés jelöltnek, aki 2020-ban elismerte Biden választási győzelmének tisztaságát. 

Még aznap, kedden este meglett az új jelölt, Mike Johnson személyében. A magát a párt két szélsősége közötti „hídként” definiáló Johnson sokak szerint jó házelnökjelöltnek bizonyult, de még ekkor sem volt biztos, hogy sikerül megszereznie a szükséges többséget. 

A republikánus képviselők között ugyanis akkora ellentétek feszülnek, hogy úgy tűnt, szinte lehetetlen olyan jelöltet találni, aki képes megértetni magát mindenkivel. 

Bár Johnson legalább eljutott a megválasztásig, több képviselő szerint már az nagy teljesítmény lenne, 

ha képes lenne legalább annyi ideig megőrizni tisztségét, mint McCarthy, akit 9 hónap után váltottak le. 

Donald Trump korábbi elnök – akinek, mint kiderült, komoly beleszólása van az új házelnök megválasztásába – a hirtelen megválasztás előtt már szintén lemondott arról, hogy sikerül találni valakit az október 3-án megüresedett pozícióra. 

„Megmondtam, csak egy ember van, aki ezt képes végigcsinálni”– idézi a politikus New Hampshire-i kijelentését a CNN – 

„Tudják ki az? Jézus Krisztus. Ha Jézus lejönne a mennyből, és azt mondaná, házelnök akarok lenni, ő meg tudná csinálni.”

Ez a kijelentés jól mutatja, mennyire lehetetlennek tűnt a helyzet, de most úgy tűnik, van még valaki Jézuson kívül, akivel Donald Trump se számolt: Mike Johson.

Ki is az a Mike Johnson?

Pedig Johnson komoly szövetségese a korábbi elnöknek. A 2020-as választások után 

Johnson volt az egyik leghangosabb szószólója az állításnak, hogy Biden megválasztása alkotmányellenes volt, 

és csalás történt. Képviselői pályafutása alatt következetesen és kitartóan a konzervatív értékek mellett szavazott, szinte minden alkalommal kiállt a Trump által képviselte álláspont mellett.

A McCarthy bukásához vezető adósságkorlátról szóló törvény esetében először  igennel szavazott, ám az október 1-jén a kormány védelmét célzó áthidaló törvényjavaslatot már ellenezte.

Emellett más kérdésekben is határozott álláspontja van. Egyike volt annak a 93 republikánus képviselőnek, aki ellenezte a további támogatások folyósítását Ukrajna számára. Továbbá nyíltan kiáll az LMBTQ-ideológia népszerűsítése és az abortusz liberalizálása ellen.

Elkerülhető a fenyegető államcsőd?

Miközben a republikánusok próbáltak megegyezni, az amerikai kormány lassan, de biztosan haladt az államcsőd felé

A Biden kormány már arra készült, 

hogy ha semmi sem változik, a Hálaadás ünnepének hetén, november végén csődöt kell jelentenie.

A házelnök megválasztásának ténye valamennyire eloszlatja az elmúlt hetek bizonytalanságait, azonban korántsem lesz egyszerű megoldást találni, mert Johnson határozottan kitart a republikánusok álláspontja mellett, és az átmeneti megoldások helyett a megszorítások, hosszú távú változtatások elindítását fogja szorgalmazni.

Persze nem is nagyon van választása, hiszen a republikánusok is ezt várják el tőle; és ha nem akar McCarthy sorsára jutni, ügyesen kell lavíroznia a két oldal között egy egységesen, mindenki számára elfogadható megoldás felé.

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. október 28. 11:06
Jé ez nem nő, nem afroamerikai, nem jocónéni. Mi van már ott?
goldie-2
2023. október 26. 18:41
Szeretném tudni, hogy mi van államcsőd esetén?
nempolitizalok-0
2023. október 26. 14:06
Na akkor most jöhet a topkókba beírogató puzyinozós, vodkázós hülyegyerek:DDDD
Mandiner444hu
2023. október 26. 13:22
Nem baj
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik