Tolhatja-e a valóságban Kína maga előtt Oroszországot és Iránt a nyugat elleni kihívásában?

2023. október 11. 06:10

Mi áll az egész mögött?

2023. október 11. 06:10
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„A háború folyik – pusztító légicsapások Izrael részéről, a Hamasz pedig Ashkelont rakétázta. De mi áll az egész mögött? Amit írok csak találgatás, inkább fikció, mint komoly, de néha el kell engedni a fantáziát. Az első szint nyilvánvaló: a Hamasz Izrael ellen, az okokat, a történelmet tudjuk - de a tudatos, brutális népirtás amit a szélsőségesek végeztek, mögöttes szintre utal.

2. szint – Ez Irán és ambíciói a térségben, az Ábrahám Egyezmények, elsősorban a szaúdi-izraeli kiegyezés megtorpedózása. Sokat beszélünk erről is, de az igazi kérdés az, van-e 3. szint, áll-e valaki Irán mögött. Az oroszfóbiások itt mondanák Oroszországot, de erősen kétlem, hogy Teherán számára Moszkva a nagy testvér, és nem Peking. Kína az utóbbi időben nagyon erősen behatolt a térségbe, látszólag az olajért, de mi van, ha itt akarják lekötni az amerikaiakat?

Ez csak egy írói gondolatkísérlet (mondjuk hasonlót írtam meg a Máglyatűz 2021-es angol verziójában - az egy geopolitikai fikciós regény), tehát azt, hogy az egész zűrzavar mögött részben a kínai kihívás áll. A regényben (előre) azt feltételeztem, hogy oroszok sem támadnának Ukrajnára Peking rábólintása nélkül, ahogy most az a felvetés, hogy Irán maga elég bátor egy ekkora kihívásra? Tolhatja-e a valóságban Kína maga előtt Oroszországot és Iránt a nyugat elleni kihívásában? Nem tudom, de elméletnek és regénytémának jó.”

Nyitókép: Földházi Árpád

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci-9-9
2023. október 11. 21:43
"Jöttem is, meg nem is, köszöntem is meg nem is, hoztam ajándékot, meg nem is. " - mondja az okos leány Mátyás királynak. - Attila meg elmondta, meg nem is. :)
Nasi12
2023. október 11. 14:13
Lehet nem is kell tolni. Mennek maguktól is. Csak életbiztosítást látnak, kötnek. Dominó szerüen.
szemlelo-2
2023. október 11. 10:56
Érdekes felvetés, de szerintem túl sok korrelációnak kellene egyszerre teljesülnie, hogy igaz legyen.
tintapaca
2023. október 11. 10:56
Demkónak azt a kérdést kellene feltennie, honnan vannak, és milyen gyártmányúak a Hamasz fegyverei. Néhányan már pedzették, hogy az afganisztánban hátrahagyott amerikai fegyverek, vagy az ukránoknak szánt, és eltérített fegyverekről van szó. Fegyverszakérő kommenttársak! A fotókon látható fegyverek - káűlyhac sövek - milyen eredeetűek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!