Számunkra is felfoghatatlan – őszinte részvétünk Bagdy Emőke professzor asszonynak

2023. október 25. 05:21

Miközben próbálok felocsúdni, újra és újra Emőke egyik nagyszerű előadása idéződik fel bennem.

2023. október 25. 05:21
Krupincza Mariann
Mandiner

Kedd éjszaka érkezett a hír: tragikus körülmények között elhunyt Bagdy Emőke fia. Az ügy részletei egyelőre tisztázatlanok, Arizonában jelenleg is nagy erőkkel folyik a nyomozás.

Bagdy Emőke professor emerita a Blikknek nyilatkozva azt mondta:

Megsemmisültem, felfoghatatlan a számomra.”

Számunkra is felfoghatatlan.

(...)

Miközben próbálok felocsúdni, újra meg újra Emőke egyik nagyszerű előadása idéződik fel bennem. Ezen az előadáson professzor asszony a hivatásgondozásról, a segítők segítéséről beszélt az évfolyamunknak a Bécsi úti campuson. Emlékszem, mennyire kihangsúlyozta az élettörvényt:

óvd, védelmezd, szolgáld, vidd tovább.

Elmondta, milyen felbecsülhetetlenül fontos a segítő kapcsolatokban, hogy a saját problémáinkat alaposan elkülönítsük a kliens problémáitól.

Talán ez a legnehezebb feladat. Főleg akkor, ha sorra méri ránk a csapásokat az élet.

Egy segítő kihez is forduljon, ha úgy érzi, elfáradt a lelke?

Ha úgy érzi, az erőforrásai már-már kiapadnak?

A választ épp Bagdy Emőke adta meg számomra, a legutóbbi telefonbeszélgetésünk során. Elmondta, hogy a segítő szakembereknek feltétlenül össze kell kapaszkodniuk ebben a szép, komoly, nehéz munkában. Három szót említett:

hit, remény, szeretet.

(...)

Az utóbbi években a szokásosnál jóval gyakrabban találkoztunk a halállal. Nehéz ezeket a veszteségélményeket feldolgozni; pokoli nehéz. Olykor pedig, igen – felfoghatatlan. Szinte megsemmisül az ember.

Nincsen borzalmasabb annál, mint mikor egy édesanya temeti el a gyermekét. 

Őszinte részvétünk professzor asszonynak! Osztozunk fájdalmában – amennyire ez lehetséges.

A szerző mentálhigiénés segítő szakember

***

Ezt is ajánljuk a témában

(Nyitókép: illusztráció; Forrás: Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2023. október 26. 08:44
Számomra is felfoghatatlan több online felület híradása erről. A cikkek fölött egy sötétbőrü férfi néz rám. A dilemmám az, ki ő? Mert nincs aláírva ki is lehet. A gyilkos vagy áldozat? Miért nem lehet egyértelmű minden?
KuntaKinte
2023. október 26. 08:08
@reCZiPoproki - ha nem bírsz magaddal és a kegyelet minimális fokát sem vagy hajlandó tisztelni, megeshet, hogy minden aljas posztod alatt megjelnik a teljes neved és címed. Azon majd el-höhörészhetsz.
KuntaKinte
2023. október 26. 08:01
@reciproci DK-s troll mocskos fantáziájával szemben Bagdy egyedül tartózkodott a nő lakásában, ahol rátámadt a nő öccse. Nincs olyan aljasság és féregség, amit a buzeráns ellenzéki propaganda ne tudna még tetézni. A büdös életben nem fogtok visszamászni a hatalomba.
KuntaKinte
2023. október 26. 07:57
Méltó szavak egy méltatlan helyzetben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik