Számonkéri a szemérmeskedőket Jeszenszky Zsolt Matthew Perry halála kapcsán

2023. október 31. 10:22

A Politikai Hobbista szerint színész „halálát követő mismásolás az, ami bosszantó”.

2023. október 31. 10:22

Jeszenszky Zsolt, a Pesti Srácok munkatársa is megemlékezett a napokban elhunyt Matthew Perry-ről

Mint fogalmazott, „halottakról jót vagy semmit – ismeri mindenki a régi mondást. És majdnem mindenki rosszul. Az eredeti így hangzik latinul: De mortuis nil, nisi bene. Vagyis: halottakról JÓL, vagy semmit. 

A mondás eredete, indíttatása nem morális volt, hanem gyakorlati. 

Akkoriban ugyanis a társadalmak féltek a halottak bosszújától. Ezért aztán csak az igazságot szabad róluk elmondani, a halál után is”.

Majd azzal folytatta, hogy „mindezt egyszer már megírtam ugyanitt, a PS-en, bő egy évvel ezelőtt, Homonnay Gergely halála kapcsán. És sokan, sok helyütt megírták, de nem lehet elégszer újra és újra elmondani, annyira be van égve sokak gondolkodásába – tévesen. És nem csak tévesen, hanem egyfajta önhitt felsőbbrendűséggel, moráll*faszt lóbálva jönnek, épp azok, akik rosszul ismerik a mondást, és felemelt mutatóujjal kioktatnak minket, ha egy halottról megírjuk az igazságot.”

A szerző hozzátette, „legyen szó akár Homonnay Gergelyről (aki egy utolsó szardarab volt, ne kerteljünk), akár Göncz Árpádról (aki úgyszintén), vagy épp Sinead O’Connorról (dettó). Persze, lehet mindig árnyalni a képet, senki sem egydimenziós személyiség – 

de mindenki az eredményért felel, nem a szándékért.

 

Ezek az emberek kártékonyak, destruktívak, jellemtelenek voltak. De hát most nem is róluk lesz szó” – szögezte le.

Bejegyzésében Jeszenszky arra is kitért, hogy „Matthew Perry igazából nem volt rossz csávó. És persze, persze, amikor még ki sem hűlt valakinek a hullája, akkor az első szó a kegyeleté, a részvété. 

De utána igenis van helye a tárgyilagos elemzésnek.

Főleg, ha abból okulni lehet. És ez még csak nem is magáról Matthew Perry-ről szól. Aki kb. 2 éve elmesélte, hogy kb. 4 évvel ezelőtt hogyan szólt hozzá Isten, és mentette meg őt a szenvedélybetegségeitől. Úgy tűnik, sajnos végül alulmaradt a Mindenható. De a halálát követő mismásolás az, ami bosszantó; persze nem új és nem egyedi” – idézte fel a Jóbarátok sztárjának életútját.

A teljes írást ITT olvashatják.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Gabriel BOUYS / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Charlie5
2023. november 23. 05:39
Sinead O’Connor, hogy magán életében mi volt gőzöm sincs róla, de az éneke nagyon tetszik, a produkciója kiváló.
Charlie5
2023. november 23. 05:34
A latin mondás szó szerint "A halottakról semmit, kivéve jót." Vannak változatok "De mortuis nil nisi bonum dicendum est, " A halottakról csak jót lehet mondani. Ezt lehet variálni. Nem korrekt dolog a halottat szapulni aki nem tudja megvédeni magát.
koronaszepe
2023. november 01. 08:19
Elmúltál 50, nincs nőd, nincs gyereked, egy késő pubertáskori lázadás az életed. Szavaiddal; egy utolsó szardarab vagy. Hogy szopnak a fideszes csajok? Milo elé ma is letérdelnél?
bodrigyuri
2023. október 31. 14:47
mettyú most a szoposzlaji.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!