Reagált a külügyminisztérium: folytatódik-e Palesztina uniós támogatása

2023. október 11. 14:45

Nagy hullámokat vert, hogy az Európai Unió által szolgáltatott összegből rakétákat csináltak a palesztinok.

2023. október 11. 14:45
null

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos hétfőn délután a közösségi oldalán jelentette be, hogy az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára. A lépés két nappal azután történt, hogy Gázából a Hamász terrorszervezet kegyetlen, eddig még nem látott intenzitású támadást indított Izrael ellen. Egyes sajtóhírek szerint már ezer föle helyezik az izraeli halálos áldozatok számát, több tucat embert pedig a fegyveresek elraboltak és Gázában tartanak fogva. 

Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel”

– fogalmazott Várhelyi Olivér, aki szerint az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztenek, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezik.

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője bejelentette, hogy az uniós szervezet jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat. Kiemelte, hogy Brüsszel nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és nem támogat sem közvetlenül, sem közvetve egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik. 

Vagy mégis?

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos Várhelyi Olivér kijelentései után azt mondta, a Palesztin Hatóság számára megítélt támogatások folyósításának folytatódnia kell, ezen felül biztosítani kell, hogy az Európai Unió segítsége nincs semmilyen összefüggésben a terrorizmus támogatásával. A politikus szavai szerint „csak két-három” uniós tagország látja úgy, hogy fel kellene függeszteni a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatásokat. 

Megkerestük a Külügyminisztériumot azzal kapcsolatban, mely tagországokról beszélhetett Josep Borrell és mi az álláspontjuk az üggyel kapcsolatban. A tárca lapunknak küldött közleménye szerint ők teljes egészében Várhelyi Olivér javaslatával értenek egyet. 

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitóképen egy palesztin harcos látható Rafah városában, Gázában. Fotó: SAID KHATIB / AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. október 11. 22:53
"Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos Várhelyi Olivér kijelentései után azt mondta, a Palesztin Hatóság számára megítélt támogatások folyósításának folytatódnia kell,.." Végül is, ott biztos nincsenek jogállamisági problémák, se korrupció, hogy aggódni kellene az európai adófizetők pénzéért, és az ájrópai értékek is maradéktalanul érvényesülnek. Köpedék egy banda.
salamonhihii
2023. október 11. 19:43
A kis sértődött fidesztakony. A Hamaszt olyan mint a FideSS Gázát behelyesítve mint Magyarország a segélyt pedig EU támogatásra. VISZONOSSÁG? A döntő különbség Izrael és a Hamas ténykedése között (az alapoktól most eltekintve), hogy a Hamasz (és általában a palesztinai arabok) a civil lakosságot, azon belül a nőket és a gyereket támadják. Célzottan. A palesztin arabok nagy resze ...pardon, a gazai ovezetben elo arabok nagy resze a Hamasz túsza. De persze tekintettel van, amennyire egyáltalán lehetséges. Izrael ugyanis az egytelen demokratikus ország a térségben
google-2
2023. október 11. 18:13
Terroristákra, háborús uszítókra az EU-nak mindig van pénze! Javasolom, tegyük fel az EU a terroristákat támogató intézmények listájára, más megoldás nincs.
KBA98
2023. október 11. 16:51
Ursula végre nyilatkozhatna! MI gátolja meg őt abban, hogy az EU az eredetileg lefektetett szerződések mentén működjön? Nincs elég pénze? Elfogyott a Pfizeres pénz is? vagy esetleg mitől lehet még egy ú.n. európai szervezet, sőt csúcsszervezet ennyire aljas? Szívesen megnézném Merkel és főleg Ursula nyilvános büntetését!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!