Orbán, Orbán és Orbán jutott eszébe a fattyúzó olasz írónak

2023. október 13. 11:14

Roberto Saviano olasz író szerint azért kapott ezer eurós büntetést, mert kormánya bíróság elé állítja azokat, akik kritizálják. Pedig nemes egyszerűséggel fattyúnak nevezte Giorgia Melonit.

2023. október 13. 11:14
Summit on demographics with Italian PM Giorgia Meloni attending

Ezer eurós pénzbírság megfizetésére ítélték Roberto Saviano írót Giorgia Meloni olasz kormányfő rágalmazásáért – írják olasz lapok, például a Corriere della Sera, amely címlapon hozta a hírt. Saviano még 2020-ban nevezte fattyúnak Melonit, tehát akkor még nem ő vezette Olaszországot, de már mértékadó politikusnak számított.

Az írónak minderről a magyar miniszterelnök jutott eszébe, mert azt nyilatkozta:

ez egy olyan politikai hatalom, amely bíróság elé állítja azokat, akik kritizálják, akárcsak Orbán Magyarországán.

Saviano a rágalmazás miatti büntetés mellett amiatt is háborog, hogy a Rai csatornán törölték a műsorát. Ebben is talált magyar szálat: szerinte Orbán Viktor ugyanúgy elhallgattatja a kritikus hangokat, mint Giorgia Meloni.

Ezt is ajánljuk a témában

Három évvel ezelőtt egyébként még a baloldali olasz politikusok is kritizálták az írót a fattyúzásért.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2023. október 13. 17:36
Ez is valami, bár kétes értékű, hogy a világon mennyire egy srófra jár egyeseknek az esze. És ez nem is konteó, hanem a valóság. Nyilván az X, FB és más social media oldalakon a világ minden embere láthatja a másikat. Akár ilyen, akár másmilyen meggyőződésű is legyen. Ergo, a hülyeség is internacionalista. És akkor most történelmi távlatokba helyezve azt mondhatjuk, hogy mindig is az volt, de nem ennyire napi sűrítéssel a világháló alkalmazásainak köszönhetően. Az eredménye, lásd a jelen cikket, olasz író mutatja be egybites felfogását. De a kérdés nem hagy: íróként ekkora teljesítmény? Mit írhat ez? Képregényhez értelmező szöveget? Pl. olyat, hogy bumm? Amit minden egybites képes értelmezni? A talján író küzd nemzete nemes érzületét, emberségét, és világfelfogását kiteljesíteni: Bumm!
Ergit
2023. október 13. 13:11
Úgy leülnék az ilyen emberekkel egy csendes szobában, nyugodtan és megkérdezném tőlük, Mesélj, mi a bajod, mi a problémád! Mert ezeknek magukkal van bajuk, csak nem veszii észre, ezért köpködnek mindenki másra.
baronet
2023. október 13. 13:00
Jelentéktelen hir egy jelentektelen akárkirol
Obsitos Technikus
2023. október 13. 12:38
"Son of Luigi Saviano, a Neapolitan doctor, and Miriam Haftar, a Ligurian of Jewish origins" Hehh, amikor a szefárdzsidó fattyú fattyúzik :-DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!