New York Times a lengyel választásról: Lengyelországot nem lehet megmenteni

2023. október 13. 17:42

A szerzők szerint az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság a Jog és Igazságosság párt bábjai.

2023. október 13. 17:42

Október 15-én vasárnap tartanak választásokat Lengyelországban, amely alkalomból lengyel szakértők elemzése jelent meg a választási eredmény lehetséges kimeneteléről a New York Times nevű amerikai lapban. A szakértők már előre kijelentették: ha véletlenül sikerülne is legyőzni a jelenlegi kormányt, akkor sem változna semmi, mivel „az államfő, Andzrej Duda a Jog és Igazságosság (PiS) hűséges híve, az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság pedig csak bábként működik”.

A szerzők szerint Lengyelországban mindent átitat már a nacionalista, populista gondolkodásmód, ezért nehéz lesz változtatni. A lengyelországi helyzetet Magyarországhoz és Törökországhoz hasonlítják. Szerintük nem nevezhető tisztességesnek a választás előtti kampány, és az esélyek a regnáló hatalom mellett szólnak.

Kitérnek a négykérdéses népszavazásra is, amellyel szerintük a Jog és Igazságosság gerjeszteni próbálja az emberekben a sértettség érzetét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pdafan-2
2023. október 14. 08:54
Nem tudom, hogy a "szerző" nem tud angolul vagy szándékosan érti félre a címet. "Poland is'nt about to be saved" nem azt jelenti (és cikk sem erről szól), hogy nem lehet megmenteni, hanem hogy ha az ellenzék nyerne is a választáson, önmagában ez nem változtatná meg Lengyelországot.
Csomorkany
2023. október 14. 07:32
A Gyalog-galoppban van a jelenet, amikor Sir Galahadot (?) a szüzet kimentik a boszorkányok várából. - De én harcolni akartam, ott akartam maradni. - De mi kimentettünk! - De ott olyan jó meleg volt! - Nem baj, mi is nagyon melegek vagyunk.
Onurisz
2023. október 14. 07:31
Némileg meglep, hogy Lengyelországban is jelen van a 'Ha nem ránk szavaznak, akkor nincs demokrácia' párt. Ezek szerint a magyar ellenzéknek is van nemzetközi hatása. Magyar Bálint és a hülyéi büszkék lehetnek magukra.
a straight cold player
2023. október 14. 05:20
Tommaso írja: ,,Lengyelország utolsó esélye, hogy európai állam maradjon." Nézőpont kérdése... De sokkal inkább Európa utolsó esélye, hogy maradjon valami európai a kontinensen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!