„Nem az árkok betemetése zajlott az elmúlt 8 évben” – Világrend

2023. október 11. 17:29

Mi az október 15-i lengyelországi választások tétje? Mit üzennek, mit ígérnek a pártok a kampányfinisben? Az MCC Magyar-Német Intézetének Lengyelország-szakértőjét kérdeztük podcast-műsorunkban.

2023. október 11. 17:29
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Feszült légkörű választási kampány zajlik Lengyelországban; egyrészt „a lengyel társadalom erősen kettészakadt” – magyarázza Dobrowiecki Péter a Világrend adásában, másrészt a mérések azt mutatják, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt magas részvétel esetén még megbízható támogatottsága esetén sem biztos, hogy egyedül megszerzi a parlamenti többséget.

Amennyiben a PiS-nek szüksége lenne egy koalíciós partnerre, csak a Konföderáció jöhetne szóba. És itt az az érdekes, hogy ez a két párt részben ugyanazon szavazókörért verseng” – tette hozzá az MCC Magyar-Német Intézetének Lengyelország-szakértője.

A PiS-t segítheti, hogy az elmúlt nyolc évnek vannak vitathatatlan sikerei, több szavazói réteg jól járt a kormány társadalompolitikai, gazdasági döntéseivel, a politikai irányokat a lengyelek többsége helyesnek látja. 

A választás mellett népszavazást is tartanak, a négy kérdést a kormány fogalmazta meg, ezek a PiS narratíváját erősíthetik, könnyen lehet, hogy ez lesz a mérleg nyelve. „Lévén, hogy a PiS van kormányon, és ő kezdeményezte a referendumot, feltételezem, hogy a választópolgár fejében a két dolog összekapcsolódik, és a PiS is így tervezte. Ezért azon jobboldali szavazók, akik vacillálnak, hogy a Harmadik Út, Konföderáció, PiS hármasból kire szavazzanak, többen fognak a PiS-re szavazni, mint nem a PiS-re” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

 

Az október 15-én esedékes lengyelországi parlamenti választásról szóló beszélgetésben ezeken kívül a következőkről esett szó:

– Mik voltak a kampány fő témái?

– Hogyan látják a lengyelek a nyugati médiában róluk kialakított képet?

– A két győzelemre esélyes párt milyen eredményeket tudott felmutatni kormányzása idején?

 

A műsor vendége: Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élő műsorunkon keresztül! 

Élő bejelentkezésünk során percről percre, több helyszínről is tájékoztatjuk Önöket a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós, Magyar Levente és Janusz Bańczerowski. Stúdiónkban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán szolgáltatják a szakértői véleményeket, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. Továbbá élőben kapcsoljuk Lengyelországot is: a Mandiner munkatársai a helyszínről szolgáltatják a helyiek reakcióit!

Facebook-oldalunk elérhetősége: https://www.facebook.com/mandiner.hu 

YouTube-csatornánk elérhetősége: https://www.youtube.com/@MandinerTV 

--

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. október 11. 19:37
Aki ezekkel az árkot betemeti számíthat egy késre a hátában.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 11. 17:51
Az MCC már megint más országok belügyében turkál. Gurult legalább egy kis forint Malacevczkinek? 🤣🤣🤣🤣🤣
machet
2023. október 11. 17:32
Az egész világot olyan állapotba hozták hogy itt már lehetetlen árkokat betemetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!