Mi lesz Gáza sorsa a háború után?

2023. október 21. 17:43

A háború lezárását követően megszűnik Izrael „felelőssége a Gázai övezetért” – közölte pénteken az izraeli katonai stratégiai terveket vázolva az izraeli védelmi miniszter. Izrael hosszútávú terve vélhetően egy biztonsági zóna és egy hermetikusan elzárt palesztin övezet kialakítása lesz.

2023. október 21. 17:43
Israeli airstrikes continue on the 12th day in Gaza
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Joáv Gallant pénteken a Kneszet külügyi és védelmi bizottsága előtt a stratégiai tervekről beszélve elmondta: három lépcsőben fogják végrehajtani a katonai műveleteket – az első fázisban megsemmisítik a Hamász katonai és kormányzati infrastruktúráját – ez a szakasz zajlik éppen a célzott bombázásokkal –, a másodikban kevésbé látványos katonai akciókkal fogják felszámolni a Gázai övezetben lévő utolsó terrorista állásokat – ez feltehetően már szárazföldi alakulatokat is magába foglaló akciót jelent –, majd a harmadik során 

egy új biztonsági valóságot hoznak létre az izraeli állampolgárok számára”, 

amelyhez „szükséges lesz felszámolni Izraelnek a Gázai övezet mindennapi életéhez köthető felelősségét”.

Ezt is ajánljuk a témában

A gázai valóság

A 365 négyzetkilométer nagyságú területen 2,3 millió arab lakos él – 2005-ben Izrael kivonult a területről, kitelepített több ezer zsidó lakost, telepest, és átadta azt a palesztin önigazgatás számára. 2007-ben egy belső polgárháborús eseménysor eredményeképpen a Fatah frakciót a Hamász kiszorította az övezet irányításából, azóta a terrorszervezet ellenőrzése alatt áll a terület.

Mivel 

a Hamász deklarált politikai és katonai céljai között Izrael állam felszámolása, 

a palesztin területeknek a „cionista rezsim megszállása” alóli teljes megszüntetése áll, Izrael a szervezetet nem tartja tárgyalófélnek, hanem feloldhatatlan ellenségnek, amellyel csak katonai eszközökkel küzd, önvédelmi céllal.

Ezen logika mentén 2007 óta Izrael szigorú blokád alá vette a számára egzisztenciális fenyegetést jelentő Hamász kontrollálta övezetet, korlátozza a területre érkező importot – megakadályozva a fegyvercsempészetet –, az onnan kiinduló exportot, az áruforgalom mellett a személyforgalmat is limitálja – munkavállalási céllal izraeli engedéllyel működik. A Gázai övezet nem állam, csupán egy palesztin önigazgatás alatt álló entitás, amely 

korlátozott szuverenitású: felségvizeit, légterét és szárazföldi kijáróinak nagy részét Izrael ellenőrzi, 

a rafahi határátkelő Egyiptom felé biztosítja az egyetlen szabad átjárást a külvilág felé, de az egyiptomi kormány ezt is biztonsági okokból (a Hamászt Kairó is fenyegetésnek tartja, a menekültáradatot pedig veszélyesnek)  csak korlátozottan tartja nyitva. 

Az október 7-i terrortámadást követően Izrael azonnal háborút hirdetett a Hamász ellen, a zsidó állam deklarált célja a Hamász befolyásának teljes megrendítése, hálózatának teljes szétverése. Az izraeli bombázások szisztematikusan semmisítik meg a terrorszervezet bázisait, de 

a civilnek tűnő, valójában civilnek álcázott katonai állásokat is célpontként lövetik, 

előre felszólítva a helyi arab lakosságot a légicsapások elöli menekülésre.

Az izraeli kormány emellett a terrorra adott kíméletlen válaszaként hermetikusan lezárta az övezet átkelőit is, teljesen elzárta az Izrael felől érkező áramszolgáltatást, az ivóvíz-, élelmiszer- és üzemanyag-szállításokat. 

Defense Minister Pistorius in Israel
Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter német kollégájával egyeztet Tel-Avivban 2023. október 19-én 
Forrás: Fabian Sommer / DPA via AFP

Mit jelenthet a „felelősség felszámolása”?

Az izraeli hadsereg felszólítására az övezet északi részéről közel egymillió helyi lakos húzódott a déli részekre, az előre jelzett bombázások miatt a lakosság nagy része nem akarja az életét kockáztatni. Ugyanakkor sokan tartanak attól, hogy 

a kiürített területrészekre behatoló izraeli erők az övezet ezen részét már nem fogják visszaadni a palesztin igazgatás számára.

Vagyis 2023-ban megismétlődhet a Nakba, a palesztin nép történelmi drámája, amikor a zsidó állam megalakulásának folyamatában 1948-ban 750 ezer palesztin volt kénytelen lakhelyét elhagyni, és többségük – a leszármazottaik többsége is – máig a környező arab államok ideiglenes, de az évtizedek során állandósult menekülttáboraiban él.

Ennek valószínűsége mellett az izraeli miniszter szavaiból arra lehet következtetni, hogy a háborút követően az izraeli reménység szerinti Hamász-mentes területen egy új palesztin hatóságnak kell majd a semmiből kormányzati, politikai, gazdasági struktúrát létrehoznia, 

Izrael semmilyen logisztikai-szolgáltatásbeli összeköttetésben nem fog állni a területtel 

– vagyis a háborús helyzet fog állandósulni: élelmiszer, víz, üzemanyag, áram, szolgáltatás, segély, áru, személy csak a rafahi átkelőn tud majd bejönni.

Ebből adódik, hogy óriási teher fog a szomszédos Egyiptomra hárulni, hiszen a szinte teljesen elzárt enklávé ellátása csak innen, dél felől lesz majd lehetséges. Ez a jelenlegi körülmények között egy lehetetlen küldetés.

Joáv Gallant szavait egy másik kormánytag, a Sin Bét korábbi vezetőjének, a jelenleg agrárminiszter Avi Dichternek a gondolatai magyarázhatják meg – a politikus csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Gáza területén soha nem lesz többé Izrael megtámadására alkalmas katonai infrastruktúra. Mint fogalmazott, 

a háború után a gázaiak nem tudnak majd az izraeli határ közelébe jönni, mert a kettő között egy biztonsági zóna lesz. 

Ez magyarázatul szolgál arra, mi lehet Izrael terve a kiürített övezetrészekkel: Gáza egy biztonsági zónával Izraeltől hermetikusan elválasztott, lezárt, légterében, vizein katonailag ellenőrzött nyitott börtön lesz, amelynek oxigén-utánpótlását, a külvilággal való kapcsolattartását egy vékony köldökzsinór fogja biztosítani, a rafahi határátkelő.

Ha ez megvalósul, Izrael kemény példát statuál azzal a palesztin területtel, amelyik ártani akart neki. Üzenet ez a ciszjordániai területeken kormányzó Fatahnak és a környező arab államoknak is: Izrael erős, megvédi magát, és ő diktálja továbbra is a megegyezés feltételeit. Ha Gáza sorsa így dől el, a jövőbeli izraeli-palesztin megegyezés, és a jövőben létrehozandó palesztin állam ügye megint hosszú évekre a távoli jövőbe kerül.

--

--

Nyitókép: Légi felvétel az izraeli hadsereg által bombázott Gázai övezet egyik menekülttáboráról, Bureidzsről 2023. október 18-án   (forrás: Ashraf Amra / Anadolu via AFP)

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagymester-b-2
2023. október 21. 23:27
Talán ha hajlandóak figyelembe venni a számukra szomorú katonai realitást, akkor megfontoltabban cselekszenek. Ez egy öngyilkos merénylet volt részükről. A cikkben azért nem térnek a palesztin álláspontra, mert nincs jelelntősége. Iztael dönti el mi lesz, a palesztinok pedig aláírhatják ha akarják, az se sokat számít.
orion8
2023. október 21. 21:28
Mi lesz Izrael sorsa, ez a fő kérdés.
jandor
2023. október 21. 20:49
Hitlert is megszégyenítik az izraeli cionosta nácik.
WWIII.
2023. október 21. 20:37
A felvázolt megoldást már rég meg kellett volna valósítani. Arabokat nem beengedni Izrael területére, teljes tilalom. Miért kellett eddig várni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!