„Megerősödhetnek a nacionalisták Európában!” – így rettegnek a nyugati ballib lapok Robert Fico győzelmétől

2023. október 01. 13:54

A liberális média nagyon tart Szlovákia Ukrajna-ellenes fordulatától és attól, hogy Fico összefog Orbánnal.

2023. október 01. 13:54
null

„A volt miniszterelnök Robert Fico baloldali-populista Smer pártja nyerte a szombati szlovákiai választást, azt ígérve a választóknak, hogy nem küld több fegyvert Ukrajnának, blokkolja Ukrajna NATO-tagságát és ellenzi az oroszok elleni szankciókat” – ezzel indít a brüsszeli progresszív Politico szlovák választásokról írt cikke, amely szerint az „oroszbarát Smer párt legyőzte a nyugati orientációjú Progresszív Szlovákiát”. A balliberális portál azt írja, hogy szerte a kontinensen attól tartanak, hogy ezzel

Szlovákia Orbán szövetségese lesz, és az Ukrajna-ellenes tábort erősíti.

Az Economist egyelőre csak az „oroszbarát” Smer győzelméről ír. A New York Times – tekintve, hogy Amerika keleti partján hat órával később kelnek, mint mi – még csak az exit pollokról ír, szerintük Robert Ficonak nagy esélye van a győzelemre, ami „veszélyezteti Európa Ukrajna melletti egységét”. Ők is „baloldali populistának” nevezik a Smert, Robert Ficót pedig „összeférhetetlen verekedőnek”, akinek az előző kormányfőségét „korrupciós botrányok” jellemezték. 

 

Ráadásul „miközben névleg baloldali, a szélsőjobboldal is támogatja”.

 

A Financial Times szerint Fico „Ukrajna-ellenes kiállásával” nyerte meg a választást, és a következő szlovák kormány „alááshatja Kijev EU általi támogatását”. A lap úgyszintén „nominálisan”, azaz „névlegesen” középbalnak nevezi a Smert. Úgyszintén megjegyzik, hogy Ficoék bevándorlásellenesek.

A Reuters címében úgy fogalmaz: „Robert Fico, az oroszpárti szlovák nehézsúlyú politikus újabb választást nyert”. A lapnak nyilatkozó szlovák politológus azt hangsúlyozta, hogy Fico kiváló hatalomtechnikus, aki mindig a közvélemény-kutatásokat követi, és érti, hogy mi történik a társadalomban. A lap pár hete megkereste Ficót, akinek a hivatala e-mailben válaszolt a Reutersnek, megjegyezve, hogy

Orbán Viktort azon európai politikusok egyikének tartja Fico, aki nem fél a népe érdekét előtérbe helyezni,

és egy megválasztott politikusnak így is kell viselkednie. 

Nem sokban különbözik mindettől a CNBC megfejtése, amely úgyszintén azt hangsúlyozza, hogy Robert Fico oroszpárti, az esetleges Smer-SNS-koalíció pedig (SNS  – a magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt) Magyarországgal együtt kikezdheti az EU-s „konszenzust” Ukrajnával kapcsolatban. A lap megjegyzi, hogy Fico oroszpártisága a szlovákok hagyományos orientációját tükrözi.

Az EurActiv címe szerint „a Kreml-párti populista Fico nyerte a szlovák választásokat”. A lap ugyanazt emelte ki, mint a fent idézettek: valószínű egy Smer-SNS-koalíció, ami Orbánt erősítené az európai fronton, „kikezdve” az EU-s konszenzust Ukrajna támogatásáról.

A Bloomberg attól retteg, hogy Fico győzelme „erősítheti a nacionalistákat Európában”.

(Nyitókép. Vladimir Simicek / AFP)

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2023. október 01. 20:05
Meg is fognak erősödni, hála a Jó Istennek.
petike21
2023. október 01. 19:40
Ha a Bloomberg retteg akkor talán olyan rossz dolog azért nem történt.
Ekrü
2023. október 01. 19:24
"Smer pártja nyerte a szombati szlovákiai választást, azt ígérve a választóknak, hogy nem küld több fegyvert Ukrajnának, blokkolja Ukrajna NATO-tagságát és ellenzi az oroszok elleni szankciókat”"- Talán mert az embereknek ott is kurvára elegük van a háborúból, s a szavazók akarata ellen nehéz ugye választást nyerni. S, van egy rossz hírem. Előbb-utóbb az EU többi országában is lesznek választások.
Hohokam
2023. október 01. 18:52
Liberális könny, rázva, nem keverve....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!