Lengyel választások: az európai jobboldali tábor miatt aggódik, sőt „rémálomszerű forgatókönyvről” beszél a Guardian

2023. október 01. 18:48

A baloldali lap elemzője jobbratolódástól tart a lengyel választások kapcsán, Magyarországot is emlegetve.

2023. október 01. 18:48
ORBÁN Viktor; KACZYNSKI, Jaroslaw

Európában minden szem Lengyelország megosztó választási harcára szegeződik, de az nem annyira szép – ezzel a címmel jelentetett meg elemzést a lengyel választási kampányról a szélsőbaloldali Guardianben Simon Tisdall, aki szerint

a kemény jobboldali varsói kormány elmozdításáért folyó elkeseredett harc egy nagyobb európai harcot vetít előre”.

Lengyelországban október 15-én tartják a választásokat. A Jog és Igazságosság (PiS) 38 százalékon állva vezet a felmérésekben a 30 százalékon álló, Donald Tusk-féle Polgári Koalícióval szemben, de kérdéses, hogy amennyiben nem szerez abszolút többséget, kivel tudna koalíciót kötni.

Tisdall felidézi, hogy Lengyelország a sok elnyomó hatalom és mostani szomszédai között mind történelmileg, mind a mai helyzetben egyedül érzi magát, és a „nacionalista” PiS 2015-ös kormányra kerülése óta „harcol az EU-val bírósági, médiaügyi és emberijogi” ügyekben.

Természetesen a baloldali elemző kiaggódja magát amiatt is, hogy „tágabb értelemben attól tarthatunk, hogy a PiS zászlóvivővé válik a hasonló gondolkodású, tekintélyelvű, rendszerellenes és populista pártok között, beleértve Magyarországot, Szlovákiát, Nyugat-Európát és a jövő júniusi európai parlamenti választásokat.

Együtt meggátolhatják az EU szerkezetátalakítására és bővítésére vonatkozó döntő fontosságú terveket.”

Képzelje el ezt a rémálomszerű forgatókönyvet – írja Tisdall –: a PiS uralma alatt álló Lengyelország, az EU hatodik legnagyobb gazdasága váltja a magyar Orbán Viktort a Brexithez hasonló, az EU-t megbénító harcban Európa kemény jobboldalának élén. Kaczyński azt mondja, hogy ellenzi a Polexitet. Ennek ellenére gyakorlatilag lehetetlenné válhat, hogy Lengyelország a jelenlegi feltételek mellett maradjon.” 

A kampánytémák közt ott van a nemzeti szuverenitás és identitás, a klímaszkepticizmus, az ukrajnai háború, a woke ideológia, a baloldali elemző szerint jellemző a kampányra az „összeesküvés-elméletek és a dezinformáció”, a „karaktergyilkosság, illetve mindenek felett a migráció elleni szigorúbb fellépésre felszólító törekvések.”

Ha pedig a PiS-nek koalíciós partnerre lenne szüksége, akkor az „EU- és Ukrajna-ellenes” Konföderáció csak méginkább jobbra húzná. 

Tisdall szerint természetesen Donald Tusk „középjobb” Polgári Koalíciója visszavezethetné Lengyelországot a „politikai fősodorba”. Csakhogy – teszi hozzá – a fősodor jobbra tolódik. 

Ezt is ajánljuk a témában


Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński, a PiS vezetője.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. október 02. 08:20
Ahogy a saláta és least trust versenyét elnéztem, az olvasóik riasztóan nagy része nem tudja megmutatni, hol vannak a nevezett országok. Pedig ez egykor London volt, most Londonisztán....
tapir32
2023. október 02. 03:57
A liberális demokrácia önmagában nem érték, hanem kényszer állapot. A többségi demokráciák erodálódtak a szavazók bizalma csökkent a pártokkal szemben. Ez a folyamat ott lépett fel, ahol a gazdasági szervezetek jelentős politikai befolyásra tettek szert és a politikai vezetést a markukban tartják. Pl. USA Nem jelent megoldást a problémára az NGO-k, civil szervezetek előretörése, tekintettel arra, hogy aktuális hatalomtól függetlenek vagy látszólag azok, de nem függetlenek a hatalomért folytatott harctól. Az NGO-k, civil szervezetek még a kormányoknál is kiszolgáltatottabbak a nagytőke érdekeinek. Olyannyira, hogy a globalista nagytőke számos NGO-t alapított a politikai élet befolyásolására. Magyarországon politikai kérdésekben a legitim politikusoknak kell döntenie és nem gazdasági társulásoknak, pláne nem külföldi cégeknek és nem az általuk fizetett NGO-knak! NGO-knak semmilyen társadalmi legitimációja nincs!
states-2
2023. október 01. 23:15
Fosnak a komcsik, Szlovákia már elesett, és jó eséllyel buknak Varsóban is. A dominóhatástól az amcsik rettegtek anno, most a komcsik.
hegyivadász
2023. október 01. 23:01
Reméljük ez az orbánozás annyira fog bejönni nekik, mint Szlovákiában! :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!