Készül a Gáza elleni invázióra Izrael, de tart a hátbatámadástól is

2023. október 17. 09:58

Izrael készül a Gáza elleni invázióra, miközben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik rá. Joe Biden szerdán Izraelbe látogat, hogy támogatásáról biztosítsa Izraelt. Irán pedig beavatkozással fenyegetőzik. Összefoglalónk!

2023. október 17. 09:58
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Bár a hétvégén úgy tűnt, hamarosan megtörténhet a Gázai övezetbe való bevonulás, a dobpergést követően nem indult el a mindenki által várt, illetve félt új felvonás. Izrael határidőket szabott a menekülőknek, a korábbiaknál hevesebb bombázásokat hajtott végre, mégis elmaradt a szárazföldi invázió megindítása. 

A Jerusalem Postnak nyilatkozó források szerint ennek egyik oka az az aggodalom, hogy 

a Hezbollah arra a pillanatra vár, amikor az IDF szárazföldi erőinek nagy része Gázában van, hogy teljes körű támadást indítson észak felől. 

A hírszerzés szerint megvan rá az esély, hogy az Irán által támogatott Hezbollah azért nem avatkozott be eddig a háborúba komolyabb erővel, mert félre akarja vezetni az izraeli vezetést. 

A lap szerint késleltető tényező lehet az amerikai nyomás is, hogy Izrael minimalizálja a civil áldozatok számát; valamint a belpolitikai nyomás, hogy megmentsék a túszokat. 

A Jerusalem Post szerint van némi nyugtalanság a késlekedés miatt. Egyesek úgy érzik: nem érdemes várni, mert amint Izrael bevonul Gázába, azonnal meg fog nőni az amerikai és a nemzetköz nyomás a háború gyors lezárására. 

Vasárnap Joe Biden amerikai elnök azt mondta: támogatja a Hamász felszámolását,

de az amerikai kormányzat már elkezdett nyomást helyezni Izraelre, hogy engedje be az övezetbe a segélyeket. A zsidó állam vezetése azért aggódik a segélyekkel kapcsolatban, mert semmi garancia nincs rá, hogy az Egyiptom felől érkező szállítmányokat bárki komolyan ellenőrizné. 

Miközben az invázió előkészítése zajlik, hétfő éjszaka az IDF több mint 200 terrorista célpontot bombázott a Gázai övezetben, köztük a Hamász egyik főhadiszállását – írja a Jewish News Agency. 

Joe Biden szerdán Izraelbe érkezik

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn nyolc órán át tárgyalt Izraelben a háborús kabinettel, amely után bejelentette: Joe Biden amerikai elnök szerdán látogatást tesz Izraelben. A hírek szerint az elnök néhány órán át Tel-Avivban lesz, majd Jordániába repül, ahol további megbeszéléseket folytat a térség vezetőivel – számolt be a Times of Israel. 

Blinken elmondta:

Biden arra fogja felhasználni az utazást, hogy megerősítse az Egyesült Államok „Izraellel való szolidaritását”, valamint Washington elkötelezettségét a zsidó állam biztonsága mellett. 

Az elnök meg fogja ismételni a Hamász támadásának elítélését. Biden beszédében el fogja mondani, hogy Izraelnek „kötelessége” megvédeni magát és fellépni a jövőbeni támadások megelőzése érdekében – mondta Blinken. Az izraeli lap szerint ez azt jelenti, hogy az amerikaiak nagy mozgásteret hagynak az IDF számára. 

US Foreign Secretary Blinken meets Israeli PM Netanyahu
Antony Blinken amerikai külügyminiszter az izraeli háborús kabinettel tárgyal Fotó: Anadolu via AFP

Az utazás során Biden újra figyelmeztetni fogja a régió szereplőit, hogy ne lépjenek be a háborúba. A hírek szerint Joe Biden az iraki miniszterelnökkel való telefonbeszélgetése során arra kérte az iraki vezetőt: az iraki síita milíciák ne avatkozzanak bele a háborúba. 

Bár az Egyesült Államok támogatása egyelőre töretlen, egyre erősebb a nemzetközi nyomás, hogy Izrael kössön „humanitárius” tűzszünetet, még mielőtt igazán elindult volna a háború. Az oroszok megpróbáltak az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfogadni egy tűzszünetet sürgető nyilatkozatot, és az arab államok is ezt szorgalmazzák. 

Irán fenyegetőzik

Miközben a világ az invázióra vár, Irán azzal fenyegetőzik, hogy proxikon, más szervezeteken keresztül megtámadja Izraelt. 

Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter hétfő este arra figyelmeztetett, hogy az ország közel-keleti megbízottjai „az elkövetkező órákban”

megelőző csapásokat mérhetnek Izraelre.

„Az elkövetkező órákban bármilyen megelőző akció elképzelhető a cionista rezsim ellen. Az ellenállás vezetői nem fogják hagyni, hogy a cionista rezsim azt tegyen, amit akar Gázában, és aztán az ellenállás más frontjaira menjen” – mondta az iráni külügyminiszter. 

Nagy az aggodalom, hogy Irán valóban kirobbanthat egy szélesebb konfliktust. 

Ezt is ajánljuk a témában

A túszok

Mindeközben a Hamász propagandagépezete először adott ki videót az egyik izraeli túszról. 

Hétfő este Abu Obeida, a terrorcsoport szóvivője azt állította, 200 túszt tartanak fogva, 50 további fogoly pedig más terroristák kezén van

 – írja a Times of Israel.

Egy videót is közzétettek, amin egy fiatal nő, a 21 éves Mia Schem látható. 

Schemet a Hamász terroristái a Re'im kibuc közelében rendezett sivatagi partin fogták el, ahol a fegyveresek több mint 260 fesztiválozót öltek meg. A lány francia-izraeli állampolgár. 

A Hamász azt állította a videóban, hogy egy izraeli fogoly meghalt az izraeli légicsapásokban. 

Khaled Mashaal, a Hamász korábbi politikai vezetője egy interjúban azt mondta, hogy 6000 palesztin fogoly van izraeli börtönökben, és azzal dicsekedett, hogy mindannyiukat ki lehetne szabadítani. 

Izrael korábban egyetlen katonáért, Gilad Shalitért 1027 palesztin foglyot engedett el. 

Az IDF stratégiai okokból hallgat a túszokkal kapcsolatos információkról, bár jelezték, hogy vannak elképzelések arról, hol rejti őket a Hamász. 

 

Nyitókép: Jalaa MAREY / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. október 17. 12:18
amég nem hagynak fel az önálló Palesztina létrehozásának gáncsolásával és ezzel kapcsolatos nemzetközi egyezmények semmibe vételével, addig teljesen mind1 mit csinálnak, ki támadja őket hátba, tudomisén, de Izrael lesz a terrorállam. Amint létrejött az önálló Palesztína, úgy üzengetnek háborút egymásnak, ahogy akarnak.
chief Bromden
2023. október 17. 11:10
Ott van két anyahajó, közelebb települtek a nehézbombázók. Ripityára törhetnek mindent, utána versenghetnek a helyi kiskirályok a hatalomért évtizedekig. Bevált recept. Ha meg csökkennek az olajszállítmányok sorra kerülhetnek a hercegecskék is. Bevételeik nagy részével hozzájárulva az invázióhoz, még maradhatnak a helyükön.
Mandiner444hu
2023. október 17. 10:48
USA kellő haderőt vezényelt a térségbe hogy ha kell erővel tartsa vissza Izraelt a gázai bevonulástó
Mandiner444hu
2023. október 17. 10:31
(egy Fidesz szavazó) Sunyi patkány Mandiner Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink? Miért is nem tudjuk még mindig kijavítani saját kommentjeinket? Miért is nem maradunk folyamatosan bejelentkezve legalább a tárgynapon? Miért is nem a címzett kommentje alatt jelennek meg válaszaink?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!