„Készek vagyunk támogatni a bátrabb lépéseket” – a csehek szerint nem elég hatékony az európai migrációs politika

2023. október 05. 11:46

„De a kötelező kvótákat továbbra is elutasítjuk” – húzta alá Petr Fiala.

2023. október 05. 11:46

Nem elég hatékony az eddigi európai migrációs politika, ezért újabb intézkedésekre van szükség – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő csütörtökön reggel Prágában a repülőtéren, mielőtt elindult volna Granadába, az Európai Politikai Közösséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára.

Készek vagyunk támogatni a bátrabb lépéseket, de a kötelező kvótákat továbbra is elutasítjuk”

– szögezte le Fiala újságírók előtt. A cseh miniszterelnök elsősorban a külső schengeni határok jobb védelméről, a migránsok visszatoloncolásának felgyorsításáról, illetve a származási országaiknak nyújtandó segítségről és a velük való jobb együttműködésről szeretne tárgyalni a granadai politikai fórumon.

„Olyan megoldásokhoz kell eljutni, amelyek lehetővé teszik az illegális migráció megelőzését” – jelentette ki a politikus.

Fiala bízik abban, hogy elsősorban a Tunéziával folytatott tárgyalások hozhatnak most eredményt.

Csehország szerdán tíz napra visszaállította a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt.

A cseh miniszterelnök szeretné megvitatni Granadában az európai biztonsági és gazdasági együttműködés időszerű kérdéseit is. „Szeretném megvitatni kollégáimmal a lakosság számára megfizethető energiák biztosítását, illetve az atomenergia szerepének a megerősítését is. Csehország számára az atomenergia a megújuló energiákkal együtt alapvető fontosságú” – mutatott rá Fiala. Prága szükségesnek tartja az európai energiahálózat bővítését is – hangsúlyozta a cseh kormányfő.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 05. 19:39
Ja, a bátrabb lépéseket az illegális határátlépők lelövése, a csempészhajók elsüllyesztése, a már bejutott illegális népség deportálása én is támogatnám.
cinkegolyó
2023. október 05. 15:23
Gyávák a csehek és a szlovákok is. Most vezették be a határellenőrzést, de nem mertek nemmel szavazni. Egyébként meg a vak nem látja, hogy ez invázió és nem migráció.
Unknown
2023. október 05. 12:29
A tartózkodás nem elutasítás, paraszt!
Beszélgető
2023. október 05. 12:24
Jé, nem ezt mondjuk 2015 óta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!