Jourová: Egyetlen médium se válhat egy kormány kizárólagos információs csatornájává

2023. október 03. 14:44

Az Európai Bizottság első ízben fekteti le jogszabályban, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe.

2023. október 03. 14:44
European Commission Vice-president Vera Jourova in Brussels

Az Európai Unió új médiaszabályozása révén keretet teremt arra, hogy az államok ne szólhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyedlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává – közölte Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Strasbourgban kedden.

Jourová, az Európai Parlament plenáris ülésének a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályról folytatott vitáján hangsúlyozta: az uniós bizottság célja új keretek megteremtése a média számára, hogy az európai demokrácia erős pillérévé váljon.

„A média nem lehet csupán üzlet a belső piacon. A média demokráciára gyakorolt szerepe ennél sokkal fontosabb” 

– fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

Közölte, az Európai Bizottság első ízben fekteti le jogszabályban, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyedlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává. A jogszabály továbbá a médiumokat arra ösztönzi, hogy az összeférhetetlenségeket hozzák nyilvánosságra és tegyenek lépéseket saját függetlenségükért - mondta.

„Az etikus normák betartását és az önszabályozást bátorítjuk, valamint erősíteni próbáljuk a nemzeti médiaszabályozók szerepét a médiaszolgáltatásokat felügyelő testület létrehozásával” – fogalmazott.

Az uniós biztos elmondta: az EU továbbá erősíteni szeretné a koordinációt és a szolidaritást az olyan jelentős fenyegetésekkel szemben, mint amilyet például az orosz propaganda jelent. Emellett iránymutatásokkal kívánja segíteni a tagállamokat, hogy nemzeti intézkedések révén tegyenek a médiakoncentráció elkerülésére. Javaslatot tesz továbbá arra is, hogy a médiatartalmakat miként moderálhatják az online platformok - mondta.

Az új jogszabály tehát tovább szeretné növelni az újságírók védelmét és a médiapiacok átláthatóságát – tette hozzá beszédében Vera Jourová.

Cseh Katalin: A magyar média nagyrésze egy kézbe került Magyarországon

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy az újságokban mára Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök által elért eredményekről lehet csak olvasni, illetve arról „olyan, teljesen abszurd” állításokról, melyek szerint Brüsszel nemváltoztató műtéteket kínál a gyermekek számára. Kiemelte továbbá: a magyar média nagyrésze egy kézbe került Magyarországon.

„Itt az ideje annak, hogy az Európai Unió fellépjen a médiaszabadság elleni támadással szemben” – fogalmazott.

Hangoztatta: az EU új jogszabálya a helyes irányba tett lépést jelent, hiszen a médiapiac koncentrációjának problémájával foglalkozik, továbbá az állami reklámok 50 százalékos felső határának megszabásával alapjaiban változtathatja meg a kialakult helyzetet. Európai szintű szabályozásra van szükség, hogy egyenlő előírások vonatkozzanak minden médiapiaci szereplőre - tette hozzá felszólalásában Cseh Katalin.

A tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabályról kedden szavaz az Európai Parlament plénuma.

(MTI)

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 11. 17:32
Cheh Kata: „Itt az ideje annak, hogy az Európai Unió fellépjen a médiaszabadság ellen"
Palatin
2023. október 11. 16:41
Az unió törekvése az, hogy megkerülje a népakaratot, kicselezze a válalsztott kormányokat, azokat megfossza a hatalomtól. Ìgy elég lesz nekik a bírókat a médiákat, az ügynökeiket lefizetni és kezükbe hullik a teljes hatalom a tagországok felett. Az unió hátulról akarja megfúrni a kormányokat és igy akarja a válalsztott hatalmat az általuk kitenyésztett globál-libernyák, sorosista, neobolsevik ügynökökkel lecserélni. Elöbb-utóbb szükség lesz arra, hogy a nép megmutassa, hogy nem hajlandó a nyugateurópai neokolonialisták igájába bedugni a fejét. NEM ELÉG AZ, HOGY CSAK A KORMÀNY KÜZD AZ UNIÒ GYARMATOSÌTÀSI TERVEI, TÖREKVÈSEI ELLEN. AZ EGÈSZ ORSZÀGNAK KELL FELLÈPNI, DEMONSTRÀLNI A BRÜSSZELI NEOKOLONIALISTÀK ÈS HAZAI CSICSKÀSAIK ÖRÜLTSÈGEI ELLEN.
Jacques Foche
2023. október 04. 01:42
Ez lesz a Lex Magyar Kormány.
ToIeranciaterror
2023. október 03. 22:25
Akkor meg kell szüntetni az összes hírforrást, mert valaki a tulajdonos és az is beleszól a dolgokba... Vagy itt valami más motiváció sunnyog a háttérben? Mindig olyan törvényeket akarnak átverni a világ országain, hogy csak a ballib maffia nyerhessen választásokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!