Josep Borrell: Bizonytalan az Egyesült Államok Ukrajna-finanszírozása

2023. október 09. 09:51

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról is beszámolt, hogy az Európai Unió nem tudja pótolni az amerikai támogatás hiányát.

2023. október 09. 09:51

Múlt héten hétfőn Kijevben tartották az EU Külügyek Tanácsának informális ülését. Ez volt az első alkalom, hogy ezt az Európai Unión kívül, egy háborúban álló országban tartották meg az informális ülést.

Másfél évvel Oroszország agresszív háborúja után a fő célunk az volt, hogy biztosítsuk ukrán partnereinket

arról, hogy teljes mértékben támogatjuk az Ukrajna szuverenitásáért folytatott harcukat mind pénzügyileg, mind pedig katonai felszerelés és kiképzés tekintetében” – erről beszélt Josep Borrell.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról is beszámolt, hogy az Ukrajnai tartózkodásuk során érkezett a hír, hogy az úgynevezett „leállás” elkerülése érdekében az amerikai kongresszus elfogadott egy kétpárti törvényjavaslatot, amely nem tartalmazta Ukrajna támogatását. A Biden-kormányzat határozott elkötelezettsége ellenére

ez bizonytalanságot szül az országnak nyújtott jövőbeli amerikai támogatással kapcsolatban.

„Rövid távon nem tudtuk pótolni az amerikai támogatás hiányát, és reméljük, hogy barátaink és szövetségeseink gyorsan megtalálják a holtpontról való kilábalás módját” – fogalmazott Josep Borrell.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JORGE GUERRERO / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2023. október 09. 17:49
Moskellmajd a vánkosba nyúlni
Csigorin
2023. október 09. 17:31
tenyleg azt hittetek hogy evtizedekig lehet onteni a penzt abba hogy a vilag masik vegen haboru legyen valami orszagban ami az atlag amerikainak semmit sem mond? elobbutobb abba kell hagyni es akkor rajottok hogy a semmiert irtottatok ki egy orszagot
B_kanya
2023. október 09. 11:57
"falcatus-2 2023. október 09. 10:27 Az USA leginkább túlárazott, M zárolt, lejárt szavatosságú gyilkoló eszközökkel "támogatta" Ukrajna öngyilkosságát." Szavahihető elemzők szerint sokkal több tüzérséget (vontatott, önjáró és rakéta, plusz lőszer) adtak nulandisztánnak, mint amit bevallottak, olyan szinten, hogy a US Armynak kb gyakorlatozásra sem fussa. Javelinek, Stingerek, SŐT a Patriotok (amik már Jemen miatt 2022 elején is fogytán voltak) igencsak megfogytak. A lejárt szavatosságú Stingerekből próbálnak összekukázni 1000 darabra valót a seregben, a gyártó meg 70 éves szakikat hív vissza nyugdíjból, mert más nem ért a 70-es évekbeli gyártósorhoz és alkatrészekhez. Szánalmas, undorító és iszonyatos.
Kybon
2023. október 09. 11:22
„Rövid távon nem tudtuk pótolni az amerikai támogatás hiányát" Hosszú távon meg már el van temetve az EU! Vagy középtávon. De ha így megy tovább, akkor megközelítőleg rövid-közeli durván majdhogynem távon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!