Jó üzlet a háború: ennyit keresett a német cég az Ukrajnának szánt lőszerszállításokkal

2023. október 25. 11:39

Csak úgy ömlenek az eurók az ukrán fegyveres erők által használt lövedékek után.

2023. október 25. 11:39

A Rheinmetall német fegyvergyártó cég által gyártott tüzérségi lövedékek ára az ukrajnai konfliktus kezdete óta több mint a felével emelkedett – derült ki a Welt am Sonntag című lap kedden közzétett beszámolójából.

A lap által megismert bizalmas dokumentumokból kiderült, hogy a Rheinmetall, amely „Ukrajna erős partnerének” tartja magát,

hatalmas nyereséget termelt

a Kijevnek eladott lőszerekkel, mivel azok ára tavaly év eleje óta jelentősen emelkedett. 

A dokumentum szerint a német védelmi minisztérium még júliusban kötött keretszerződést a Rheinmetallal 155 mm-es kaliberű lövedékek szállításáról. Az üzlet értelmében a Rheinmetall legfeljebb 333 ezer 333 darab lövedéket szállít Kijevnek, amelyek ára darabonként legalább 3600 euró (mintegy 1 millió 380 ezer forint) – jegyezte meg a hírügynökség, hozzátéve, hogy a lövedékek ára várhatóan még tovább emelkedik majd. 

2022 februárja előtt a tüzérségi lövedékeket egységenként 2000 eurós (769 ezer forint) piaci áron értékesítették – írta a lap. Majd hozzátette, hogy a pénzügyminisztérium szerint a vállalat a megegyezésben a Rheinmetall nem rögzítette előre az árat, a pontos szállítási mennyiséget, valamint a szállítási határidőt a piaci körülményekre hivatkozva. 

Európában már nem lehet 2000 euróért lövedéket gyártani”

– mondta a Welt am Sonntagnak egy neve elhallgatását kérő katonai közgazdász. Az iparági szakértők az emelkedő nyersanyag- és gyártási költségekre hivatkoznak, amelyeket az ellátási láncok megszakadása és a megugró energiaárak hajtanak felfelé.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Axel Heimken / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. október 25. 14:02
rohadt hullarablo keselyu banda
h040183
2023. október 25. 13:20
Na se várjunk? Ezt hitelre veszik a hoholok, vagy abból a 83 milliárd euróból, amit mi adtunk nekik vissza ne térítendő támogatásként? Az előbbi tippelek, hisz kell a 83 milliárd a toszkánai nyalarókra meg a milliós ékszerekre New Yorkban...
borgia
2023. október 25. 12:40
NATO is turning Europe into a clone of the American monster. Arms companies make money from the war. The war disrupts supply chains, raises the cost of energy and raw materials, which is why weapons become even more expensive, increasing the profit of manufacturers. Enraged by rising revenues, they put pressure on politicians to keep the war going in the name of profit. Rising costs, destruction and casualties eventually lead to a breakdown, which ultimately ends the spiral of armaments. It takes decades to rebuild a devastated economy that cannot be based solely on the production of weapons. The profits of the armaments industry are eaten up in a flash. Ukraine does not pay because it does not have the money. Credit is a burden on societies already affected by the recession caused by the war. A narrow caste of political decision-makers and shareholders as well as owners of arms companies are making money on all this.
Master
2023. október 25. 12:35
Mennyi lehet az előállítási költsége, 500 euró?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!