Ijesztő fejlemény: a lengyel választás mintájára avatkozhatnak majd be külföldről a következő magyar választásokba

2023. október 24. 08:46

Egyre több információ kerül napvilágra a külföldi beavatkozásról.

2023. október 24. 08:46

Egyre több információ lát napvilágot, amelyek rámutatnak arra, hogy a lengyel balliberális oldal minden szükséges támogatást megkapott külföldről, ezzel is elősegítve a kormányváltást a múlt héten lezajlott választásokon. Magyar szemmel nézve, a 2022-es magyarországi választásokhoz képest is komoly nemzetközi erők mozdultak meg a lengyelországi kormányváltás érdekében. Igaz, sok tekintetben a tét is nagyobb volt – írta meg a Magyar Nemzet.

A Soros-szervezetek, különféle médiavásárlások és NGO-finanszírozások segítségével, valamint az uniós pénzek megvonásával és politikai nyomásgyakorlással támogatták a lengyel balliberális oldalt. 

Többek között a hazánkban is ténykedő Action for Democracy nevű szervezet beavatkozása is hozzájárult a lengyel választási kimeneteléhez. Mindez komoly aggodalomra adhat okot, hiszen az Európai Egyesült Államok irányába való elmozdulás, a kötelező migránskvóta elfogadása és Ukrajna további támogatása volt a tét. Így fenn állhat a veszélye annak, hogy a most lezajló lengyel választás egyfajta példa lehet a soron következő magyar választások esetében is.

A lap szerint a Soros-szervezetek között kulcsszerepet játszik a Báthory Alapítvány, amelyet Soros György az 1980-as évek végén hozott létre. Az alapítványon keresztül támogatta a médiumokat, szervezeteket és a politikai pártokat is, kifejezetten a hatalomban lévő jobboldali kormány megdöntése érdekében. Az alapítvány ugyancsak támogatta a lengyel kormányellenes, feminista mozgalmakat, mint például a „czarny protest”-et, de utcai demonstrációkkal is próbálta befolyásolni a választások kimenetelét.

Térnyerés a médiában

A Soros-féle médiatámogatás gépezetébe bepillantást engedett az az interjú, amely Andrej Noskóval készült, és amelyről a Magyar Nemzet számolt be még 2022 februárjában, majd azt több lengyel sajtóorgánum is ismertette. Az interjúban Niskó megerősítette, hogy nem érdemes alábecsülni Soros György pénzének és intézményeinek a lengyelországi közéletre gyakorolt hatását. Noskó korábban az európai „think tankek” (agytrösztök) támogatásának felelőse volt a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványban.

Az árnyékban működő szervezetek nemcsak a választási kampányokban játszottak szerepet, de az Országos Bírói Tanács tagjainak megválasztását is kifogásolták a járvány közepén, valamint az ellenzéki jelöltek támogatásával igyekeznek befolyásolni a közvéleményt, és gyengíteni a nemzeti szuverenitást támogató kormányt.

A teljesség igénye nélkül érdemes még megemlíteni Soros egyik "karmesterét", Gerald Knaus, a European Stability Initiative vezetőjét, aki 2021 szeptemberében a határok megnyitását, a migránsok beengedését követelte a jobboldali lengyel kormánytól. Knaus továbbá büntetéseket és uniós források megvonását is javasolta Lengyelországnak és Magyarországnak.

A lap szerint mindez rámutat arra, hogy a nemzetközi politikában külföldi erők miként próbálnak beavatkozni a nemzeti választásokba, veszélyeztetve ezzel a demokrácia alapelveit és a nemzeti önrendelkezés jogát.

***

Nyitókép: ANEK SKARZYNSKI

 

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 30. 15:58
Győztek a fiatalok,és a városi írástudók… Minden tiszteletem az övéké,irigylem őket! 😊👏😊👏
Reszelő Aladár
2023. október 27. 17:32
Soros ide, Soros oda, van pár alapvető különbség: - amennyi pénz rászántak az itteni projektre, az kerekítési hiba lenne az ukrán projekthez képest, már-már megalázóan kevés volt az a néhány millió dollár, amit ide allokáltak. Más kérdés, hogy az itteni partnerek annyira hülyék voltak, hogy még ezt sem tudták megfelelően lepapírozni - Tusk azért mégis egy komolyan vehető jelölt volt, akinek elhitték, hogy a szar-szappan-szalámi koalíció működőképes lehet - Kaczynski nem Dr Miniszterelnök, tehetsége van, de korántsem akkora politikai lángész - MZP nem a magyar Tusk. Gyurcsány pedig depláne nem az. - MZP-ben még Karácsonynál is nagyobb potenciált sejtettek. Akkor mennyi van valójában Karácsonyban? - a Fidesz felépített egy rendes holdudvart, vállalkozókkal, think-tankekkel, iskolákkal, médiával
Csubszi
2023. október 27. 15:11
A hajukra kenhetik:) Egyszer volt Lengyelo.-ban kutyavásár!
ipolypart2
2023. október 26. 19:37
Nálunk már most vergődnek a Krúbival, meg az Azariallal (tudom, rosszul írtam). A fiatalokkal még skandáltatnak egy kicsit a választások előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!