Felgyulladt az éjjel London reptere

2023. október 11. 06:19

Felfüggesztették a légiforgalmat, az intézkedés a Budapestről érkező járatokat is érinti.

2023. október 11. 06:19

Hatalmas tűz ütött ki szerdára virradó éjjel a londoni Luton repülőtér egyik parkolóházában, amely 

részben összeomlott. 

A brit fővárostól északra fekvő repülőtéren szerda délig felfüggesztették a légiforgalmat. Az intézkedés Budapestről érkező járatokat is érint, mivel a  Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Wizz Air légitársaság közlekedtet napi több menetrendszerű járatot Lutonra, és az első ezek közül reggel indul.

A tűzoltóság beszámolója szerint az utascsarnok közelében lévő kettes számú parkolóház felső szintjén gyulladt ki egy jármű, és a lángok gyorsan továbbterjedtek számos más autóra. A szerda hajnali tájékoztatás szerint az oltásban tizenöt egység vesz részt, de az épületrész felét teljesen elborította a tűz, és a felső épületszerkezet jelentős területen beomlott. 

A tűzoltók azon dolgoztak, hogy a tűzvész ne terjedjen át a repülőtér belső területére 

– áll a beszámolóban.

A repülőtér hajnali közleményében az áll, hogy Luton teljes légiforgalmát brit idő szerint szerdán déli 12 óráig - közép-európai idő szerint 13 óráig – felfüggesztették. A kora hajnali érkező járatokat más brit repülőterekre, köztük Manchesterbe, Liverpoolba, Bristolba és Gatwickre irányították át. 

A mentők négy tűzoltót és egy repülőtéri alkalmazottat füstmérgezés miatt kórházba szállítottak. 

Luton a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér egyike, tavalyi utasforgalma meghaladta a 13 millió főt. A repülőtéren az utóbbi években jelentős fejlesztési és bővítési beruházásokat hajtottak végre, és ekkor épült a most részben leégett új parkolóház is.

(MTI)

Fotónk illusztráció: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. október 11. 10:40
Éjjel szokott felgyulladni bármi és az okok ismeretlenek maradnak. Legfeljebb rövidzárlatra gyanakszanak.
röviden
2023. október 11. 08:30
Ez vajon egy elektromos autó vagy egy harcos palesztin volt?
Ben Jeremiah
2023. október 11. 08:22
Épp azt számolgattam, hogy villanyautók, ha elegen vannak egy parkolóban, mélygarázsban, láncreakciót tudnak elindítani. Nem kell már furgon fél tonna robbanóanyaggal, pár jól elhelyezett villanyautó (mind egy tonnányi bombával, beépítve). Garantáltan minden leég a környékén.
need-info
2023. október 11. 08:18
Jajj istenem, ez csak egy parkolóház. Mit vannak annyira beszarva? Pillanatok alatt el lehet oltani a tüzet, ha nagyon akarják és zavartalan lehet a repkedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!