Felgyorsíthatja a migrációs paktum elfogadását a legutóbbi brüsszeli terrortámadás

2023. október 20. 20:28

Kiemelt helyen lesz a migráció kezelése a belga elnökség programjában.

2023. október 20. 20:28
null

Szerdán Brüsszelbe érkezett Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, aki Alexander de Croo belga kormányfővel együtt felkereste a múlt heti terrortámadás színhelyét. A legutóbbi eset felgyorsíthatja a brüsszeli migrációs paktum elfogadását – írta legújabb elemzésében Arató László, EUrológus. A szakértő felidézte, Alexander de Croo azt mondta, hogy a történtek megrázták a belga társadalmat is és az esemény egyértelművé tette, hogy több közös és koordinált európai fellépésre van szükség. Croo ezek között említette a külső határok jobb védelmét és ugyanilyen fontosnak nevezte a hatékony visszaküldési politikát. 

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy

januártól Belgium látja el az unió soros elnökségének a feladatait,

terveik között kiemelt helyet foglal el a migrációs paktum véglegesítése. Arató szerint migrációs csomag alapvetően megváltoztatná az EU ezzel kapcsolatos szabályrendszerét és megakadályozná, hogy egy menedékkérő több tagállamban is menedéket kérhessen, „így húzva az időt”.

Magyarország és Lengyelország ellenzi,

bár az új lengyel kormány valószínűleg más állásponton lesz. Viszont a törvény elfogadása nem igényel egyhangúságot, ezért a magyar kormány nem tudja megvétózni – tette hozzá a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. október 25. 07:27
Várjuk a kritikát, hogy miért nem védjük jobban a határokat, hogy miért nem bontjuk le a kerítést és hogy miért nem jár nekünk egy fillér sem, amikor a közös értékeket kell védeni. Amúgy amikor térképre nézek, valahogy mindig úgy tűnik, hogy ezek vagy Görögországban vagy Bulgáriában lépnek az Unió területére. Nekik ezzel miért nincs dolguk? Mintha egy stadion kezdőkörében lenne a beléptető-kapu…
123321
2023. október 23. 18:14
5+ éven át nem sikerült. DE MAJD MOST!
KBA98
2023. október 21. 11:53
Te barom, fordítva ülsz a döglött lovon!
istvanpeter
2023. október 21. 09:34
Normális ésszel továbbra sem érhető, hogy az EU egyáltalán miért foglalkozik a törvénytelen bevándorlás szabályozásával és szervezésével. A követségeken és a konzulátusokon, bárki, bármikor, bármelyik tagországba benyújthat letelepedési kérelmet. Ha valamelyik ország pedig több idegent szeretne betelepíteni, akkor nyisson toborzó irodát a kibocsátó országokban és gondoskodjon a beszállításról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!