Már előre retteg a cseh politológus attól, hogy a szlovákok az orbáni útra lépnek

2023. október 04. 09:48

Ha Fico a magyar miniszterelnök útját akarja járni, könnyen az európai periférián találja magát Jirí Pehe szerint.

2023. október 04. 09:48

A szlovák Pravda Jirí Pehe cseh politológussal készített interjút a szlovákiai parlamenti választások apropóján. „Félek attól a helyzettől, ha a szlovák politika valódi orbánizálódásának lennénk tanúi. Ez probléma lenne” – hangoztatja a szakértő.

Pehe szerint két áramlatot látunk Európában. „Egyrészt vannak politikusok, akik a választási kampányok során mindenfélét mondanak. Ha azonban megválasztják őket, pragmatikusan viselkednek, és sok radikális kijelentésüket elfelejtik. Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, példa erre. Az olyan politikusok, mint ő, tisztában vannak azzal, hogy bizonyos kontextusban kell működniük, és hogy elveszíthetik az európai pénzt, de a nemzetközi tiszteletet is, amelyre szükségük van.

És persze vannak olyan vezetők, mint Orbán, akik már átléptek bizonyos vörös vonalakat. Meglátjuk, hogy Fico is elindul-e ezen az úton.

Ha megteszi, akkor azt kockáztatja, hogy Szlovákia elszigetelődik az Európai Unión és a NATO-n belül, hasonlóan Magyarországhoz, és az EU és az Észak-atlanti Szövetség problémának fogja tekinteni. Véleményem szerint egy ilyen politika nem lenne előnyös az önök országa számára. Szlovákia egy kis ország, amelynek szüksége van az Unión és a NATO-n belüli nemzetek feletti együttműködésre. Az Oroszországgal való jobb kapcsolatok biztosan nem fogják megmenteni önöket. Ez egy öngyilkos politikai út lenne, és Ficónak rendet kellene raknia a fejében.

Akár a meloni, akár az orbáni utat akarja járni. Ha Fico az utóbbit választja, akkor az európai periférián találja magát.

Ha javítani akar a szlovákiai gazdasági viszonyokon, akkor attól tartok, hogy az EU nélkül ezt nem fogja tudni megtenni” – mondta Pehe.

Ezt is ajánljuk a témában

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 04. 17:43
Meloni tipikus hatalomtechnikus. A hatalmat akarja, mert az neki jó. Ezért úgy politizál, hogy hatalmon is maradjon. Ezért aztán nem tesz olyasmit, ami ezt veszélyeztetné. Inkább mutogat másokra. Brüsszel a hibás. Ez ismerős itthonról is.
Akitlosz
2023. október 04. 17:41
"Már előre retteg" A Mandiner cikkeinek jelentős része kimerül a hatolásban és a hetelésben. Ez lehet, az lehet, amaz lehet. Hírérték zéró.
Akitlosz
2023. október 04. 17:39
Hát van olyan, hogy a perifériáról jobb a kilátás. "Európa" útja olyan út, amit lassan minden és bármi áron érdemes és megéri elkerülni. Ki akar nagyobb bűnözést, gettókat, no go zónákat, még kötelezőbb buzulást, amerikai érdekekért eltékozolt közpénzeket? "Európa" útja semmi jóra nem vezet az európai országok számára.
Syr Wullam
2023. október 04. 16:27
Milyen szarul néz ki a dékás Arató mostanában! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!