Brit választások: örül a Munkáspárt, aggódnak a konzervatívok

2023. október 20. 18:12

Taroltak két időközi választáson a brit Munkáspárt jelöltjei. A konzervatívok a szavazók apátiájára mutogatnak, de a felmérések szerint könnyen lehet, hogy egy általános választáson is vereséget szenvednének.

2023. október 20. 18:12
null

A Munkáspárt megnyerte a csütörtöki két időközi választást Mid Bedfordshire-ben és Tamworth-ben – számolt be a BBC News. 

„Történelmet írunk” – jelentette ki a párt vezetője, Sir Keir Starmer, aki szerint az eredmények rendkívüliek, hiszen mindkét körzet hagyományosan konzervatív többséggel rendelkezett.  

A toryk az alacsony részvételi arányt és az otthon maradó szavazóikat okolták.

A konzervatív politikusok közül többen megjegyezték: a szavazók nem mozdultak el a baloldal felé, csak nem mentek el a voksolásra. 

Tamworthben a választópolgárok 36%-a ment el szavazni ezen az időközi választáson. A legutóbbi, 2019-es választáson 64,3%-os volt a részvételi arány ebben a választókerületben. Mid Bedfordshire-ben ezúttal 44%-os volt a részvételi arány, míg 2019-ben 73,7%. A BBC azonban megjegyzi: az időközi választásokon mindig alacsonyabb a részvétel.

A munkáspárti győzelem különösen nagy diadal a párt számára Mid Bedforshire-ben, mert 

ezt a körzetet a toryk több mint 90 éve tartották a kezükben,

és korábban több mint 24 ezer fős többséggel rendelkeztek. A konzervatívok Tamworth-ben is vereséget szenvedtek, ahol a munkáspárti Sarah Edwards több mint 19 ezres többséget szerzett.

„A tagadás stratégiája”

Lord Frost volt Brexit-miniszter azzal vádolta a pártvezetést, hogy ragaszkodik a „tagadás stratégiájához”, amely szerinte nem működik.

Az X-en közzétett hosszas bejegyzésében úgy jellemezte az időközi választások eredményét, hogy az „rendkívül rossz a pártom számára... és nem hiszem, hogy segít, ha mást sugallunk”.

„A jelenlegi országos felmérések borzalmasak számunkra, de ezek az eredmények még rosszabbak”

 – tette hozzá Frost.

A politikus szerint vissza kellene térni az adócsökkentés politikájához, és kijelentette: az a párt, aminek a szavazói nem mennek el szavazni, az nem is fog választást nyerni. 

Mikor lesz a következő választás? 

Rishi Sunak brit miniszterelnökön múlik, hogy mikorra fogja kiírni a következő általános választásokat. Legkésőbb 2025 januárjáig kell ezt megtennie. A BBC cikke szerint

a választás valószínűleg jövő tavasszal vagy ősszel fog megtörténni. 

Az országos közvélemény-kutatások szerint a toryk messze lemaradtak a baloldal mögött, és ez a különbség tovább nőhet.

A Savanta közelmúltban végzett felmérése szerint Rishi Sunak nagy beszéde a konzervatívok konferenciáján nem volt hatással a szavazókra. A két időközi választás kudarca sem ígér sok jót.

 

Nyitókép: JUSTIN TALLIS / AFP

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2023. október 20. 19:49
Az újkommusták nyugatról ólálkodnak.
Lombi
2023. október 20. 19:48
"A toryk az alacsony részvételi arányt és az otthon maradó szavazóikat okolták. A konzervatív politikusok közül többen megjegyezték: a szavazók nem mozdultak el a baloldal felé, csak nem mentek el a voksolásra." Ez van, amikor a konzervatívok progresszív stílusban kormányoznak. Ill. nem azt teszik, amiért rájuk szavaztak.
Uztu
2023. október 20. 19:23
A kinzwrvatívok rosszabbak voltak mint a munkások. Sokkal jobban nyomatták a baloldali fost mint a munkáspárt tette volna.
Vata Aripeit
2023. október 20. 18:44
A brit munkáspárt vezetöje egy Sir...faszomki. az alelnöke meg valszeg lord..kutyapicsa.. a szavazói meg arabok, indiaiak, pakik. A brit munkás meg csak issza a langyos sört, buta fejet vág, és visszasírja a skinheadeket. Garatulálok. Legyen anglia minelnöke indiai.. Ja ez má'van, legyen anglia gyarmat...ja ez má'az. Akkor legyen anglia kormányzó pártja a brit munkáspárt! És temesse is el, miután lekapcsolták a villanyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!