Berlin: jelzőlámpából nagykoalíció?

2023. október 25. 06:17

Nem mennek jól a dolgok a német gazdaságban és a berlini politikában sem. Németország „Európa beteg embere” lett.

2023. október 25. 06:17
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

„Nem mennek jól a dolgok a német gazdaságban és a berlini politikában sem. Németország »Európa beteg embere« lett: az olcsó orosz energiára épülő gazdasági modellnek vége, és még nem látszik, mi jön helyette. Miközben a szövetségi kormány a költségvetés egyensúlyára figyel, a termelés külföldre vándorol, és a németek egyre mérgesebbek. Képes a német politika a korrekcióra?

A bajor és hesseni tartományi választás egyértelmű figyelmeztetés volt a berlini jelzőlámpa-koalíciónak: Németország megtelt, a németek nem akarnak több migránst. Elegük van a Világgazdasági Fórum és a Zöldek — Brüsszel által is erőltetett — világmegváltó terveinek rájuk kényszerítéséből, a lepukkant infrastruktúrából és abból, hogy nem beszélhetnek minderről szabadon. A rossz hangulat számszerűsíthető: 

a kormányzati ciklus felénél a három kormánypárt már csak 34 százalékot kapna (SPD 16, Zöldek 13, Liberálisok 5 százalék), a CDU/CSU 29, az AfD 22 százalékon áll, a szélsőbal pedig 5 százalék körül táncol.

A mainstream német politika most egy kegyelmi időszakba érkezett, mivel csak jövő júniusban lesz legközelebb (európai parlamenti) választás és utána csak szeptemberben (három kelet-német tartományban). Most lenne idő korrekcióra és cselekvésre.

Érdemi változás nélkül a közös valuta 27 százalékát garantáló német gazdaság tovább töpörödik és magával rántja a tőle függő európai nemzetgazdaságokat is. Ebben a helyzetben dobta be Marcus Söder újraválasztott bajor miniszterelnök egy ciklus közbeni koalícióváltás ötletét, ami elől a CDU sem zárkózna el. A jelzőlámpa kormányt egy nagykoalíció követné, elvégre ez Angela Merkel tizenhat évi kormányzásából tizenkettőben is így volt. Az, hogy Merkel kormányzását mára a pangás éveinek tartják, most a háttérbe szorul.

Németország jelenleg »Európa beteg embere«, és ha a német elitek nem változtatnak politikájukon, egy gyengülő és sodródó Németország nemcsak a tőle függő európai gazdaságokat és a közös valutát rántja magával, de instabilitást hoz Európa közepén. Egy ilyen instabilitásból továbbra is csak a nagy riválisok, az USA és Kína profitálna gazdaságilag, utóbbi persze csak addig, amíg a német gazdaság lassítani tudja a decoupling derisking folyamatot.”

***

Nyitókép: Michel Kappeler

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. október 26. 18:21
helyes, legyen nagykoalíció, 2 éve arra várok... a sötétződeket küldjétek el a picsába!!! atomerőműveket visszakapcsolni, orosz szankciókat megszüntetni, ukránok felé minden csapot elzárni...
pipa89
2023. október 25. 15:06
"...egy gyengülő és sodródó Németország nemcsak a tőle függő európai gazdaságokat és a közös valutát rántja magával, de instabilitást hoz Európa közepén." Bezony, bezony. Európa gyarmatosítását Mammon a német kormányon keresztül és az EB-én keresztül vitte végbe, sajnos. A jenki konzervatívok nélkül nem megyünk semmire. Amíg az USA ennyire beteg, Európa csak ennek a betegnek a qurvája lehet, de fogalmazzunk finomabban, a szolgáló nője.
Vasalo
2023. október 25. 13:00
Hát igen ez a szivárványkoalicio olyan állapotbn van, hogy Scholznak levelet kellett irnia az ellenzék fönökének 💩🥾💩👩🏽‍🚀👩🏽‍🚀👩🏽‍🚀, hogy javasoljon már valamit, hogyan oldják meg a migráns kérdést. Remek mintha nem lett volna ennek a moslék koalicionak vagy legalább 5 fejezete a kormányprogramban a kérdés megoldására. Elképzelhetö, hogy milyen minöségüek lehettek. Ez fasza amikor valakik mindenáron kormányozni akarnak, de fogalmuk sincs mit kezdjenek a muguk csinálta problémákkal. 💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩 🥾🥾🥾🥾🥾🥾🥾🥾🥾🥾
fideath-7
2023. október 25. 10:32
Annyira jó mikor Németországot lebetegezi meg lesajnálja egy csóró, balkáni leszakadó, inflációban fuldokló, recesszióban dagonyázó miniállam közpénzből fizetett propagandistája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!