Bemutatjuk az Izrael elleni pusztító támadás kiagyalóját, aki eddig hét merényletet élt túl!

2023. október 14. 17:08

Mohammed Deif nem használ modern digitális technológiát, például okostelefont, csak egy nagyon régi, szemcsés fotó van róla. Izrael 30 éve nem tudja levadászni.

2023. október 14. 17:08

Mohammed Deifről készített portrét a vg.hu. Ő az a Hamász-terrorista, aki megszervezte az Izraelt és Gázát háborúba sodró pusztító támadást. A Hamász katonai szárnyát, az al-Kasszám Brigádokat vezető Deifnek a múlt hét végi támadás volt az eddigi legmerészebb és leghalálosabb megmozdulása. A férfi 1965-ben született Khan Yunisban, egy palesztin menekülttáborban. A város akkoriban Egyiptomhoz tartozott, ma a Gázai övezet része. 

A valódi neve ismeretlen, bár több médium szerint Mohammed al-Masri néven született. 

A Deif egy becenév, ami vendégnek fordítható. Azért nevezik így, mert nem marad egy éjszakánál tovább ugyanazon a helyen, hogy elkerülje az izraeli hírszerzést. 

A gázai Iszlám Egyetemen fizikát, kémiát és biológiát tanult, valamint csatlakozott egy színjátszó társulathoz, szabadidejében pedig szívesen rajzolt karikatúrákat is.

Az 1987-ben kezdődött első intifáda, azaz palesztin felkelés idején csatlakozott a Hamászhoz. Két évvel később Izrael letartóztatta, ezután 16 hónapot töltött fogságban. Szabadulása után egyre feljebb emelkedett a szervezet ranglétráján. 

A múlt hétvégi támadást nem számítva is több tucatnyi merényletet szervezett meg, amiben izraeliek százai hunytak el.

Az elmúlt évtizedek alatt hét merényletet élt túl, viszont az egyik ilyen kísérlet során elvesztette az egyik szemét. Felesége, 7 hónapos fia és 3 éves lánya 2014-ben egy izraeli légicsapásban haltak meg. Nem használ modern digitális technológiát, például okostelefont, csak egy nagyon régi, szemcsés fotó van róla; Izrael 30 éve ezért is nem tudja levadászni. Deif céltudatos abban, hogy megváltoztassa az izraeli–arab konfliktus természetét, és ennek eléréséhez az erőszakot használta eszközként.

Nyitókép: AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. október 14. 23:32
Tehát 7 merényletet élt túl úgy, hogy nem használ digitális technológiát. Ez azt jelenti, hogy nincs biztonságban és bármikor levadászhatják. Gondolom Izrael egy kicsit többet tud róla, mint, amit mi most olvastunk...
eusebius
2023. október 14. 22:13
Zárójelben és nagyon mellékesen megjegyzem, hogy az ilyenek miatt nincs, és nem is lesz béke, miatta fogja a palesztin elveszíteni az övezet felét, akár az egészet is és a néhány száz izraeli halott mellett sajátjainak tízezreit temették és fogják eltemetni, illetve milliókat taszít még nagyobb nyomorba, kilátástalanságba.
starmind
2023. október 14. 21:59
Valahonnan van ez az informàció... Rászokhatnának a demokrácia hangoztatói, hogy bűnösnek nem egy katonai junta nyilvánít valakit, hanem egy független bíróság.
Akitlosz
2023. október 14. 21:58
"A város akkoriban Egyiptomhoz tartozott, ma a Gázai övezet része." Ez a probléma, ezért nincsen béke. Ha Egyiptomhoz tartozna a terület, akkor nem lenne háború jelenleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!