Az al-Kaida és az Iszlám Állam felszólította követőit, hogy csapjanak le az izraeli, az amerikai és zsidó célpontokra

2023. október 23. 06:34

Az izraeli események egy új hullámát indíthatják el a terrorista erőszaknak a Nyugaton és a Közel-Keleten.

2023. október 23. 06:34
null

A Guardian beszámolója szerint az izraeli katonai offenzíva Gázában új lehetőségeket teremtett a szélsőséges csoportoknak Nyugaton és a Közel-Keleten.

Az elmúlt két hétben az al-Kaida és szövetségesei gratuláltak a Hamásznak az „Izrael elleni invázió” miatt, utalva ezzel az október 7-i támadásokra, amelyekben a terrorista szervezet több mint 1400 embert, főként civileket ölt meg.

Az izraeli katonai offenzíva Gázában humanitárius válságot idézett elő, és eddig több mint 4500 embert halt meg a Hamász által ellenőrzött területeken.

A kialakult helyzet a szélsőséges csoportoknak új lehetőséget kínál, vélik a szakértők.

Az al-Kaida szomáliai szervezete, az al-Shabaab nemrégiben kijelentette, hogy a közel-keleti konfliktus nem csak az iszlám csoportok harca a palesztin területeken, hanem az egész muszlim világ harca.

Hozzátették: 

A muszlimoknak össze kell gyűlniük és mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy támogassák a mudzsahidinokat a zsidók és képmutató hitetlen szövetségeseik ellen. Ennek a nemzetnek az ereje a dzsihád frontjainak erejében rejlik.

A Long War Journal szerint, amely az iszlamista erőszakra specializálódott, az al-Kaida észak- és nyugat-afrikai fiókjai is dicsérték a Hamász Izrael elleni támadásait, és további erőszakra szólítottak fel a zsidók ellen.

Gratulálunk tetteitekhez, és arra buzdítunk benneteket, hogy folytassátok, türelemmel harapva fogatokat a dzsihád útján

 – áll a csoportok közleményében.

A szakértők hozzátették, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida között egyfajta keserű rivalizálás folyik, ami versengő retorikát eredményez mindkét fél részéről. Ezzel próbálnak meg tagokat toborozni, mivel mindkét szervezet jelentős gyengülésén ment keresztül az elmúlt években.

***

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. október 23. 20:44
Nem szép dolog a szponzoraitok kezébe harapni.
Chardonnay99
2023. október 23. 13:23
Ugye, hogy jó ötlet volt, beengedni a "szegény" migránsokat Európa nyugati felébe! "Wir schaffen das!" Tényleg megcsinálták, okosan, bölcsen, előrelátóan... a fejlett a Nyugat. És mindig etalonnak tartják magukat, pedig csak idióták.
szintetikus
2023. október 23. 09:08
Muszlimokat, arabokat, oroszokat kidobni a fejlett világból. Terrorista mind.
békalepcse2.0
2023. október 23. 08:09
A Magyar határon már gyakorlatilag fegyveres dzsihád folyik és nem merünk visszalőni. Hová lett az 56 os kiállás magunkért? Pedig bizony megint ugyan az helyzet és a nyugat ugyan úgy cserben fog hagyni minket, pontosabban mostmár nem csak a buzulmánokkal kell majd nyilt fegyvetes harcot vívnunk, hanem a nyugat ellen is egyszerre. Nagy idők tanúi vagyunk ismét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!