Amerikai lap: Az ukrán titkosszolgálatnak is köze lehetett Dugin lányának halálához

2023. október 24. 18:44

Az SZBU-t pedig a korábbi években a CIA segített újjáépíteni a Washington Post cikke szerint.

2023. október 24. 18:44
null

Továbbra sem tisztázott, hogy ki áll a sokak által Vlagyimir Putyin orosz elnök fő ideológusaként számontartott Alekszandr Dugin lányának, Darja Duginának a meggyilkolása mögött.

Ezt is ajánljuk a témában

Emlékezetes: a 29 éves nő 2022. augusztus 20-án autóba szerelt bomba felrobbantása miatt vesztette életét. Az elmúlt időszakban Oroszország az ukránokat, Ukrajna pedig az oroszokat gyanúsította a merénylettel, a Washington Post minapi cikke azonban előbbi felé mozdíthatja el a kérdést.

Az amerikai lap szerint a merénylet mögött az ukrán titkosszolgálat (SZBU) áll, a robbanószerkezetet egy kisállathordozóban sikerült az autóba juttatni.

A célpont eredetileg Dugin lett volna, ám ő végül másik autóba szállt be. A The Washington Post azt írta, az SZBU az ukrán hírszerzéssel együtt több tucat orosz tisztviselő ellen végrehajtott merényletért felelős: ukránok végezhettek egy parkban kocogó orosz tengeralattjáró-parancsokkal, valamint idén tavasszal Vladlen Tatarszkij orosz katonai bloggerrel is.

A lap rámutatott: az ukránoknak mindez nem sikerült volna egyedül, az elit ügynököket az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) segítségével képezték ki, noha a merényletekben az amerikai fél már nem vett részt.

2015 óta ugyanis Washington több tíz millió dollárt fektetett az ukrán hírszerző szolgálatokba, és a CIA támogatásával az SZBU gyakorlatilag a semmiből épült újjá – erről már az amerikai hírszerzés egyik ügynöke beszélt a The Washington Postnak. Az elmúlt években Ukrajnában, valamint az Egyesült Államokban is temérdek képzésnek vetették alá az ukrán ügynököket, továbbá a kelet-európai ország amerikai pénzből új hírszerzési épületeket is kapott, mivel attól tartottak, hogy a régiekben megtalálhatók még az orosz hírszerzés nyomai. Kialakítottak továbbá egy külön egységet Oroszországra szakosodva, emellett Kijev számos új, a biztonsági kommunikációs és a lehallgatást segítő felszerelést is kapott, írja a Washington Post nyomán a Magyar Nemzet.

Nyitókép: EVGENII BUGUBAEV / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hobby024
2023. október 25. 07:12
Ugyan már! Az SZBU? Nem hiszem el! Az Azov, a Bandera egy emberként Európát védi. Egy ártatlan fiatal lányt? Nem hiszem el.
Mandiner444hu
2023. október 24. 19:59
Állami terrorizmus
sentimental
2023. október 24. 19:47
Ez a dugin is egy zsidó gondolom... amúgy meg valamelyik intézet nevelte volna valszeg amúgy is,mint Apró Piroska szüleit...
sentimental
2023. október 24. 19:45
De a zsidókat sem zavarta ,amikor Hitlernek kitették a gyerekeiket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!