Engedett Aleksandar Vucic – előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

2023. október 13. 09:31

Az elnök úgy fogalmazott, hogy meghallgatta az ellenzék kérését.

2023. október 13. 09:31

Várhatóan december 17-én előrehozott általános választásokat tartanak Szerbiában – jelentette be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a belgrádi Prva Televízió kedd esti műsorában.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy meghallgatta az ellenzék kérését.

A választást az is előkészítette, hogy szeptember végén több mint húsz szerbiai polgármester, köztük Belgrád első embere is lemondott, ezzel lehetőséget teremtve az előrehozott önkormányzati választások kiírására.

Mivel az ellenzék a nyár eleje óta követeli a kormány lemondását és választások megtartását,

már a különböző koalíciók kialakulása is elkezdődött. Egyelőre egy többpárti baloldali és egy szintén több pártot tömörítő jobboldali szövetség alakult meg, a várakozások szerint a jelenleg is kormányzó pártok a korábban megszokotthoz hasonlóan önállóan indulnak a választásokon, és csak a mandátumok megszerzését követően lépnek koalícióra.

A szerbiai törvények értelmében a köztársasági parlamenti képviselők megválasztására irányuló voksolást a köztársasági elnök írja ki a kormány kérésére, miután feloszlatta a parlamentet. A tartományi választást a tartományi házelnök írhatja ki azt követően, hogy a tartományi képviselőház feloszlatta önmagát, míg az önkormányzati választások kiírása a köztársasági parlament elnökének a feladata. A voksolást a kiírás napjától számítva legfeljebb 60 napon belül kell megtartani.

Szerbiában legutóbb 2020 tavaszán tartottak általános választásokat, előrehozott parlamenti választást pedig 2022 tavaszán.

A december 17-i választással az önkormányzati és a tartományi képviselők megbízatása fél évvel rövidül meg, míg a parlamenti képviselőké két és fél évvel lesz rövidebb.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MILOS MISKOV / ANADOLU

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2023. október 13. 12:06
Erre most miért is van szükség? Hol egy elemzés arról, hogy ez miért történik, és nekünk (a Vajdaságban) mi lenne jó?
contractor-2
2023. október 13. 10:51
Vucic olyan mint a "Macskajaj" c. film nyitójelenetében önmagával pókerező cigány, aki még csal is, hogy ki ne kapjon saját magától. Mély Balkán.
contractor-2
2023. október 13. 10:30
"szeptember végén több mint húsz szerbiai polgármester, köztük Belgrád első embere is lemondott" Azért annyit illett volna hozzátenni, hogy az összes lemondott polgármester Vucic pártjába tartozik - vagyis kormánypárti volt - és Vucic parancsára mondott le.
fintaj-2
2023. október 13. 10:17
Mi történik Szerbiában? Hol van egy elemző? Ki áll nyerésre, ki áll vesztésre? Mit akarhat a szerbek többsége?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!