A válságot összehozó baloldal nyert ismét Argentínában

2023. október 23. 08:16

Első helyen futott be az argentin elnökválasztáson az újabb válságot összehozó peronista kormány eddigi gazdasági minisztere, Sergio Massa, azonban második fordulóban is meg kell mérkőznie Javier Mileivel.

2023. október 23. 08:16
null

Nem történt forradalmi változás Argentínában a vasárnap tartott elnökválasztáson. Három vezető jelölt mérkőzött meg egymással a választás során: az egykori Perón elnök baloldali populizmusát képviselő mostani kormányoldal jelöltje, Sergia Massa gazdasági miniszter, Patricia Bullrich, a konzervatívok jelöltje, valamint Javier Milei közgazdász professzor, aki unortodox nézeteket képviselve egyszerre vezetné be az amerikai dollárt az elinflálódott argentin peso helyett, s harcolna a genderideológia és woke törekvések ellen.

A versengés végül úgy alakult, hogy 

Massa több mint 36 százalékos szavazati aránnyal futott be az első helyen,

Milei 30 százalékot szerzett, míg Bullrich 23 százalékot ért el. 

Az eredmények alapján november 19-én második elnökválasztási fordulót tartanak, amin Massa miniszter és Milei professzor mérkőzik meg egymással még egyszer az elnökségért a sok válságot átélt és most is abban vergődő, inflációtól sújtott országban.

„Tudom, hogy sokan, akik ránk szavaztak, a legtöbbet szenvednek a válságtól” – mondta Massa a választás estéjén. „Hazánk bonyolult, nehéz helyzetben van, számos kihívással, nem fogom cserben hagyni őket” – tette hozzá. Az eddigi gazdasági miniszter szerint fenn kell tartani Argentína szociális biztonsági hálóját és társadalmi támogatási rendszerét.

Ellenfele, Milei viszont az állami kiadások radikális lefaragásával kampányol, alapjaiban szervezné át Argentína pénzügyeit és gazdaságpolitikáját, miközben társadalmilag konzervatív nézeteket vall. 

Milei azt ígéri: ő „láncfűrésszel” szabná át a gazdasági és politikai rendszert.

 „Az elmúlt száz év legfontosabb választásával nézünk szembe. Ha együttműködünk, akkor nyerni tudunk, ha együtt dolgozunk, rendbe tudjuk tenni hazánkat” – fogalmazott vasárnap este Milei.

Mint a Reuters elemzésében is áll, Argentínát valóban rendbe kell tenni: a nemzeti bank tartalékai elfogytak, az infláció idén több mint 130 százalékos, a gazdasági válság kiteljesedett. Az argentinok egy hónap múlva dönthetnek arról, a régi vagy a járatlan utat választják a krízis megoldásához.
 

Nyitóképen: Sergio Massa a választás estéjén (fotó: JUAN MABROMATA / AFP)
 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. október 23. 13:49
Massa az argentinok Stockholm-szindrómájára alapozza a kampányát. Ha a konzervativ választók átállnak a közgazdász pártjára a második fordulóban, sima a győzelem számára.
__Y__
2023. október 23. 12:39
Ez a meccs még nincs lejátszva, és nagyon remélem, hogy végre valahára eljutunk oda, hogy egy országot libertárius világnézetű ember vezessen. Javier Milei bár szokatlan figura, és én libertáriusként se értek egyet vele mindenben, de nagyon drukkolok neki. Végre valaki megmutathatja, hogy milyen a libertárius kormányzás, amit sokan csak megvalósíthatatlan utópiának neveznek, miközben könnyen lehet, hogy pont ez fogja kihúzni Argentínát a válságból, amit a korábbi fedezet nélküli szocialista intézkedések okoztak. Világviszonylatban nagy jelentősége lenne egy ilyen fordulatnak, és az eddig mindenhol esélytelennek elkönyvelt libertárius pártok is új erőre kapnának világszerte.
5m007h 0p3ra70r
2023. október 23. 12:32
>>>drogqueen 2023. október 23. 09:29 Mondjuk Orbánék is a buenos airesi úton haladnak...<<< Mondjátok? 13 éve zsolozsmazzátok buksika.
Ekrü
2023. október 23. 10:39
Csak szólók: Argentínában az elnökválasztás 2 fordulós. Ez még csak az 1 forduló , aminek az eredménye: 1. Massa = baloldali 36% 2. Milei = "társadalmilag konzervatív nézeteket vall. " "harcolna a genderideológia és woke törekvések ellen." 30% 3. Bullrich= konzervatív 23% Itt a királycsinálók bizony Bullrich szavazói lesznek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!