Visszaszólt az ukránoknak a szlovák agrárminiszter

2023. szeptember 19. 17:20

Jozef Bíres szerint az ukrán panasznak nincs jogalapja, ezért Szlovákia nem szünteti meg a gabonaimport korlátozását.

2023. szeptember 19. 17:20
aratás, gabona, Ukrajna

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót - mondta Jozef Bíres, a szlovák agrártárca vezetője Pozsonyban kedden. Az agrárminiszter arra reagált, hogy Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez, amiért három uniós ország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nemzeti hatáskörben fenntartotta az ukrán gabonaexport blokádját, miután az Európai Bizottság (EB) nem hosszabbította meg az ukrán gabona szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát. 

„Meglepődtem. A panasznak persze nincs jogalapja, és nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba” – mondta Jozef Bíres, akinek szavait a CTK cseh hírügynökség idézte. A szlovák miniszter a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt mondta: 

 

nem szüntetik meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó embargót. 

 

„Az álláspontunk az, hogy az egyoldalú intézkedéseket addig fenntartjuk, amíg az ukrán (behozatali) garanciarendszert ki nem értékeljük, és be nem bizonyosodik, hogy a behozatal ellenőrzés alatt van” – mondta Jozef Bíres, utalva az Ukrajna által hétfőn bemutatott, kiviteli engedélyekre alapozó gabonaexportellenőrzési-rendszerre. „Ez egy természetes reakció annak érdekében, hogy megvédjük a saját piacunkat a túlzott ukrajnai behozataltól” – szögezte le Jozef Bíres.

(MTI)
 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik