Varsó: Ukrajnából indították el a tavaly Kelet-Lengyelországban becsapódott rakétát

2023. szeptember 28. 17:20

Egy komplex, titkosított eljárás során megállapították a rakéta elindításának pontos helyét.

2023. szeptember 28. 17:20

Lengyel nyomozók megállapítása szerint Ukrajnából indították el a kelet-lengyelországi Przewodów településen tavaly novemberben becsapódott rakétát – erősítette meg csütörtökön Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter újságírók kérdésére lublini látogatásán.

A miniszter hozzátette, hogy a rakétát még a Szovjetunió fennállása alatt gyártották Ukrajnában, és egy ukrán alakulat indította el ukrán területről. Sajnálatosnak nevezte, hogy Ukrajna több hónap óta nem működik együtt a lengyel hatóságokkal. Pedig a lengyel ügyészek „egészségüket és életüket is kockáztatva” segítettek Ukrajnának az orosz erők által elkövetett háborús bűncselekmények helyszíni dokumentálásában – jegyezte meg. 

Mindig tiszteletben tartottuk az ukrán jogot, és figyelembe vettük elvárásaikat” 

tette hozzá.
A przewodówi rakétabecsapódást érintő vizsgálatban az ukrán fél nem volt együttműködő. 

Nem hiszem, hogy erről ügyészségi szinten döntöttek volna, inkább magas, állami szinten történt politikai döntésről van szó” 

– jelentette ki Ziobro.

Titkosított eljárás indult

Tavaly november 15-én a Przewodów településen becsapódott rakéta két lengyel állampolgár halálát okozta. Két nappal később Piotr Müller lengyel kormányszóvivő közölte: a lengyel és a szövetséges nyomozók által a helyszínen összegyűjtött minták arra utalnak, hogy a 

rakétabecsapódást Ukrajnának az orosz támadással szembeni védelmi tevékenysége okozta. 

Müller már akkor szovjet gyártmányú ukrán rakétát említett.

A Rzeczpospolita lengyel napilap kedden forrás megnevezése nélkül azt írta: a lengyel nyomozók az ukrán fél együttműködése nélkül,

egy komplex, titkosított eljárás során megállapították a rakéta elindításának pontos helyét, és kizárták, hogy az orosz vagy fehérorosz lett volna.

 Az ügy lezárásához azonban az ukrán félnek a jogi segítségnyújtás keretében adandó válaszai is szükségesek – írta a lap.

(MTI)

Nyitókép: Wojtek RADWANSKI, Damien SIMONART / AFP

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2023. szeptember 28. 22:52
A lengyelek hogy esetleg vissza kaphatnak területeket, bele mentek a halálos ellenségük támogatásába de visszanyalt a fagyi. Mostmár amerika nem engedi, hogy a lengyelek kihúzzák a péniszüket az ukrikból, tessék tovább élvezkedni, modják az amcsik.
19Vs1...
2023. szeptember 28. 21:23
50.474580, 23.923142
ujferi
2023. szeptember 28. 20:34
Miért nem tudok likolni ?
EX_Terminator
2023. szeptember 28. 20:11
Aki azt hiszi a mocsokságaik mellett hogy ez véletlen volt, gondolja át újra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!