Ukrán hírszerzési vezető: Az Abrams harckocsik nem fogják sokáig bírni a harctéren

2023. szeptember 23. 16:26

Már többnyire csak a gyalogság gyors mozgatására használják őket.

2023. szeptember 23. 16:26
A U.S. Army M1A1 Abrams tank, photographed with mine roller mounted, as they will be delivered to Ukraine.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője washingtoni látogatása során adott interjút a The Drive-nak, amelyben az ukrán hadsereg helyzetéről, és az ellentámadás sikerességéről beszélt. 

Elmondta, augusztus közepén felgyorsultak az események a Krím-félsziget közelében, ami szerinte egy jele lehet annak, hogy akár még idén elfoglalják a Krím-félszigetet. Hozzátette, az orosz légvédelemre mért csapások hosszútávon kifizetődők lehetnek, mivel azok helyreállítása sok időt vesz igénybe.

Beszélt arról is, hogy szerinte a téli háború egyik fél számára sem fog komolyabb problémát jelenteni. Ugyanakkor az aknák miatt tartalékolni kell a harckocsikkal, mert több kár keletkezett bennük. 

„A páncéltörő aknák nagy fenyegetést jelentenek a lánctalpas járművek számára. Újdonság, hogy megjelentek a harctéren az FPV öngyilkos drónok, amelyek gyakorlatilag bármilyen eszközt képesek tönkretenni.” 

– mondta, és hozzátette, ezért vigyázni kell a harci járművekre,  különösen az Abrams harckocsikra, amelyeket elsősorban evakuálásra, vagy a gyalogsági csapatok gyors mozgatására használnak, nem vetik be őket közvetlenül a harctéren. 

Nyitókép: MATTHIAS MERZ / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik