Újra kiéleződik a szíriai polgárháború? – A Közel-Keleten is egymásnak feszül Washington és Moszkva

2023. szeptember 13. 06:43

Továbbra sem lehet látni, hogy hol lesz a vége a már több mint 10 éve tartó konfliktusnak.

2023. szeptember 13. 06:43
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Habár a médiában – amióta egyértelművé vált, hogy a Nyugat kudarcot vallott Bassár el-Aszad elnök hatalmának megdöntésében – már keveset hallani róla, a szíriai polgárháború sem maradt abba, sőt az utóbbi hetekben mintha újra növekedne a harcok intenzitása, és az Egyesült Államok is már évek óta nem látott figyelmet szentel a közel-keleti országnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az utóbbi hónapok fejleményei többek között, hogy Szaúd-Arábia újra felvette a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával, valamint az, hogy Damaszkuszt visszafogadták az Arab Ligába, nemrég pedig az iráni elnököt fogadta Bassár el-Aszad. Ezek a fejlemények mind azt mutatják, hogy  

Szíria kezd kitörni abból az elszigeteltségből,

amelyben a polgárháború kitörése óta került. Ez azonban nem érdeke az Egyesült Államoknak, hiszen Oroszország és Irán egyik legszorosabb közel-keleti szövetségeséról van szó. A Biden-kormányzat nemrég jelentette be, hogy szankciók alá vont egyes „szíriai fegyveres ellenzéki csoportokat”, amelyek Észak-Szíriában tevékenykednek. Az amerikai pénzügyminisztérium a szankciókról szóló közleményében úgy fogalmazott, hogy „meg kell védeni Szíria békéjét, biztonságát, stabilitását vagy területi integritását”.

Néhány nappal az amerikai szankciók bevezetése után republikánus kongresszusi képviselők egy csoportja Szíriába érkezett. A háromfős csoportot Ben Cline (R-VA), Scott Fitzgerald (R-WI) és French Hill (R-AR) alkotta, akik találkoztak „ellenzéki csoportok képviselőivel”. Annak, hogy mi volt a valódi célja az amerikai képviselők látogatásának, nem egyértelmű, azt viszont jól jelzi, hogy az Egyesült Államok újra nagyobb hangsúlyt fektet Szíriának.

Ezt is ajánljuk a témában

A nyár folyamán súlyos összecsapások törtek ki több, Washington által fenntartott milicista csoport között. Szíria északkeleti tartományában, Deir ez-Zórban harcok törtek ki a „Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) kurd részei és több arab törzs között. Az SDF megrohamozta Al-Khawaij, Ash-Shuheil és Zaiban falvakat, betört Ash-Shuheilbe és túszul ejtette a helyi lakosokat. Az erőszakos összecsapások az Omar olajmező közelében folytak, ahol az amerikai erők katonai bázisa található.

Az arab törzseknek sikerült megsemmisíteniük az SDF több járművét. A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) erősítést küldött az SDF megsegítésére. Az elsősorban az Egyesült Államok által támogatott kurd népvédelmi egységekből (YPG) álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenőrzik Rakkát és Al-Haszaka tartományok nagy részét, valamint Aleppó és Deir ez-Zór tartományok több lakónegyedét.

Damaszkusz szerint továbbra is lopják az olajat az amerikaiak

Szíria a napokban felhívta a nemzetközi közösség figyelmét, hogy szerintük az Egyesült Államok és „a vele szövetséges terrorista csoportok” folyamatosan megsértik az ország szuverenitását és kiaknázzák stratégiai fontosságú természeti erőforrásait. A szíriai külügyminisztérium levélben fordult António Guterres ENSZ-főtitkárhoz és Ferit Hoxhának, a Biztonsági Tanács soros elnökéhez. Damaszkusz azt kérte, hogy az amerikai kormányt vonják felelősségre „Szíria vagyonának illegális kizsákmányolásáért”, és kötelezzék arra, hogy kártérítést nyújtson azokért cserébe. A minisztérium szerint naponta 150 ezer hordó szíriai nyersolajat csempésznek ki az országból, és további 59,9 millió köbméter földgázt és 413 ezer tonna finomított gázt loptak már el 21,4 milliárd dollár értékben. Szíria továbbá felszólított arra, hogy vessenek véget az ország északkeleti részén és a délkeleti al-Tanf régióban állomásozó amerikai megszállásnak, amely szerintük sérti az ENSZ alapokmányát. A szíriai külügyminisztérium 115,2 milliárd dollárra becsülte a szír energiaiparnak okozott károkat. 

A Pentagon szerint azért állomásoztatnak katonákat Szíria északi részén, hogy megakadályozzák, hogy a térségben lévő olajmezők az Iszlám Állam terroristáinak kezébe kerüljenek. Damaszkusz szerint azonban amerikaiak célja az ország gazdag ásványkincseinek illegális kiaknázása.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Tárik Meszár

Migrációkutató Intézet

Idézőjel

 

Miközben az egymással versengő, amerikai proxy-csoportok egymást támadják, aközben Oroszország – a szíriai hadsereggel együtt – is fokozta a terroristák elleni csapások számát, ezeknek a csapásoknak az elsődleges célpontja a dzsihádista Hayat Tahrir al-Sham csoport volt. Az orosz légierő megnövekedett aktivitása persze kiváltotta az Egyesült Államok reakcióját is.

Az utóbbi hónapokban a Szíriában állomásozó amerikai és orosz csapatok között is több incidens történt.

Egy amerikai MQ-9 Reaper megfigyelő és támadó drón „veszélyesen közel” repült egy pár orosz Szu-34 és Szu-35 vadászrepülőgéphez az északnyugati Aleppo tartomány felett – közölte Moszkva. Ez volt a második ilyen incidens kevesebb mint egy héten belül. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre másként számolt be az eseményről, azt állítva, hogy az orosz repülőgépek „veszélyesen közel repültek a drónunkhoz”. Az Amerikai Hadsereg Központi Parancsnoksága (CENTCOM) nem sokkal később meg is osztotta az állítólagos összecsapásról készült felvételeket, amelyek szerint az orosz repülőgépek az MQ-9 drón előtt dobtak le infracsalikat, és az amerikaiak szerint „veszélyesen közel repültek, ezzel veszélyeztetve a repülőgépek biztonságát”.

Később az amerikai légierő egyik parancsnoka, Alex Grynkewich altábornagy azt állította, hogy „három MQ-9-es drónt ismét orosz vadászgépek zaklattak Szíria felett ”, azzal vádolta az orosz pilótákat, hogy „tizennyolc szakszerűtlen közeli átrepülést hajtottak végre”.

Ezek az esetek aközben történtek, hogy az orosz légierő hadgyakorlatot tartott a szíriai légtérben. Nem ez volt az egyetlen orosz hadgyakorlat a közelmúltban az ország területén. A szíriai kommandósok és az orosz légierő közös taktikai gyakorlatot hajtott végre. A szíriai Hama tartományban tartott éjszakai gyakorlat a két szövetséges számára az első volt a maga nemében.

Nem látni, hogy hol a vége 

Látható tehát, hogy a feszültség a két nagyhatalom között nemcsak az ukrajnai konfliktus miatt fokozódik: Oroszország és az Egyesült Államok között egyre nő a feszültség Szíriában is, Moszkva és Washington egymást vádolja a konfliktus újbóli kiéleződésével, miközben nem látható, hogy mikor érhet véget a már több mint egy évtizede folyó konfliktus, amely a Nyugat által támogatott „arab tavasz” során romba döntötte a Közel-Kelet egyik legfejlettebb államát.

***

Nyitókép: Delil SOULEIMAN / AFP 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. szeptember 14. 16:42
Szíria a napokban felhívta a nemzetközi közösség figyelmét, hogy szerintük az Egyesült Államok és „a vele szövetséges terrorista csoportok” folyamatosan megsértik az ország szuverenitását és kiaknázzák stratégiai fontosságú természeti erőforrásait. A szíriai külügyminisztérium levélben fordult António Guterres ENSZ-főtitkárhoz és Ferit Hoxhának, a Biztonsági Tanács soros elnökéhez. A minisztérium szerint (a jenki tolvajok) naponta 150 ezer hordó szíriai nyersolajat csempésznek ki az országból, és további 59,9 millió köbméter földgázt és 413 ezer tonna finomított gázt loptak már el 21,4 milliárd dollár értékben.
Akitlosz
2023. szeptember 13. 17:11
"Az elsősorban az Egyesült Államok által támogatott kurd népvédelmi egységekből (YPG)" Azaz az Amerikai egyesült Államok nyíltan kommunistákat támogat. Ha ezt Reagan elnök megérhette volna! https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/People%27s_Protection_Units_Flag.svg
Akitlosz
2023. szeptember 13. 17:07
"Az utóbbi hónapok fejleményei többek között, hogy Szaúd-Arábia újra felvette a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával" Nem úgy, mint a "nem igaza van, hanem igaza lesz" narancssárga politikai zseni által vezetett Magyarország. Hát nem lett igaza és nem is lesz igaza ebben.
Akitlosz
2023. szeptember 13. 17:05
"Továbbra sem lehet látni, hogy hol lesz a vége a már több mint 10 éve tartó konfliktusnak." Talán Ukrajnában. Vagy ott sem. Jelenleg egyik fél sem koncentrálhat Szíriára, ami továbbra tartós háborúra ad kilátást Szíriában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!