Hetilap

Nick Vujicic

A keresztényeknek részt kell venniük a politikában
V. évfolyam 38. szám

The Times: „Egy az öthöz a katasztrófa kockázata” a zaporizzsjai atomerőműben

2023. szeptember 18. 12:03

„Mondjuk a legrosszabb forgatókönyv szerint. Mind a hat [reaktor] felrobban. Az egész Fekete-tenger medencéje és egész Kelet-Európa érintett lesz” – mondta a nyilatkozó atomerőmű-alkalmazott.

2023. szeptember 18. 12:03
Zaporizzsjai atomerőmű.

Az oroszok által megszállt ukrajnai atomerőműben egy az öthöz az esélye egy súlyos katasztrófának – figyelmeztetett a szovjet korszakban épült létesítmény egyik vezető mérnöke, legalábbis a The Times írása alapján.

A Zaporizzsja melletti, a háború előtt 11 000 főt foglalkoztató erőmű tíz legidősebb mérnöke közül az egyik szerint többek között a vezető beosztású személyzet közelmúltbeli elvándorlása és az, hogy az erőművet a csecsen csapatok katonai bázisként használják, az egyik oka annak, hogy bármikor bekövetkezhet egy „fukusimai forgatókönyv”.

A szakemberhiány olyan súlyos – a Times szerint – , hogy a létesítményen belüli állapotokat ismerő források szerint gondnokok, titkárnők és „munkásgallérosok” adják ki magukat laboratóriumi köpenyes mérnököknek, hogy elhitessék a nemzetközi megfigyelőkkel, hogy az oroszok rendelkeznek a katasztrófa elhárításához szükséges személyzettel.

A zaporizzsjai üzem a legnagyobb Európában. Az orosz katonák tavalyi érkezése előtt mindössze 160 vezető beosztású munkatársnak volt engedélye a hat reaktor felügyeletére. Közülük mintegy 30-an vállalták az oroszokkal való együttműködést, míg a fennmaradó 80 százalék a szomszédos, megszállt Enerhodar városában maradt, készen arra, hogy vészhelyzetben dolgozzon.

A nyár folyamán azonban az orosz útlevelet még nem szerzett lakosok elleni brutális fellépés 100 mérnököt kényszerített arra, hogy vállalja a veszélyes menekülést.

A zaporizzsjai atomerőmű nettó kapacitása egyharmaddal nagyobb, mint a fukusimai.

„Mondjuk a legrosszabb forgatókönyv szerint, mind a hat [reaktor] felrobban. Az egész Fekete-tenger medencéje és egész Kelet-Európa érintett lesz” – mondta a nyilatkozó atomerőmű-alkalmazott.

Nyitókép: Ed Jones/AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik