Rácz András: 10 pontban az újabb hegyi-karabahi eszkalációról

2023. szeptember 19. 21:33

A biztonságpolitkai szakértő is összefoglalta mindazt, amit tudni érdemes a hétfőn megindult fegyveres konfliktusról.

2023. szeptember 19. 21:33

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, kitört az újabb azeri-örmény háború: Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot. 

Rácz András biztonságpolitkai szakértő közösségi oldalán 10+1 pontba szedte össze mindazt, amit tudni érdemes tudni az újabb eszkalációról. 

Elsőként felidézte az azeri közlést, mely szerint 

terrorizmus-ellenes művelet zajlik. 

Majd hozzátette, a térségben hetek óta kisebb-nagyobb összecsapások voltak, ezekre hivatkoznak az azeriek provokációkként. „Valójában már tavaly nyár óta rendszeresen fellángolnak a harcok; tucatjával voltak súlyosabb összecsapások is, ezekből majdnem mind az azeriek kerültek ki győztesen” – magyarázta a szakértő.

Ezután emlékeztette követőit, hogy a 2020-s háborúban a karabahi fegyveres erők nagyon súlyos veszteségeket szenvedtek, emberben és anyagban egyaránt. Azóta a veszteségek pótlására lényegében nem volt lehetőség.

Rácz András ismertette, hogy a 2020-as háborút lezáró fegyverszünet és az azt követő területátadások után 

a karabahi régió megmaradt részének nincsenek jól védhető természetesen határai,

és az 1994 óta épített erődrendszerek is azeri kézen vannak. Itt felhívta arra a figyelmet, hogy annak a fegyverszünetnek eleve volt egy csomó gyenge eleme. Erről korábban az EU Biztonsági Tanulmányok Intézetének is írt tanulmányt

Mint a bejegyzésből kiderült, a fegyverszünet értelmében az azeri hadsereg Susából (Susi) tud megindulni az onnan körülbelül két kilométerre lévő szakadár főváros, Hankendi (Sztyepanakert) ellen. Valószínűleg ez kezdődött el most.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt követően az elemző hozzáfűzte, „ha Baku arra számítana, hogy a megmaradt orosz békefenntartók érdemi ellenállást fejtenek ki, akkor nem támadott volna. Mivel mégis támad, ezért nem valószínű, hogy az orosz békefenntartók meg akarnák, vagy meg tudnák védeni, ami Hegyi-Karabahból még maradt”.

Humanitárius válság alakult ki Karabahban

Rácz András kitért arra is, hogy Karabah tavaly ősz óta részleges blokád alatt van. Az azeriek magukat „környezetvédelmi aktivistának” álcázó erőkkel elvágták a Karabah örmény kézen maradt részét Örményországgal és a külvilággal összekötő lachini folyosót. Azóta Karabahban állandó humanitárius válság van, és a 2020 óta már bőven 100 ezer alá csökkent lakosságból sokan elmenekültek. S most is kulcskérdés a szakértő szerint a polgári lakosság sorsa.

A biztonságpolitikai szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyzetet politikai és humanitárius oldalról is nehezíti, hogy Hegyi-Karabahban nincs érdemi nemzetközi jelenlét. „A Nemzetközi Vöröskereszt ott van, és az aknamentesítésre specializált Halo Trust is dolgozik a térségben, de kb. senki más. 

Sem EU, sem ENSZ, sem EBESZ jelenlét nincs.”

Rácz mikroelemzését így zárta: „nyilván nem tudom, hogy pontosan mik az azeri tervek. Ha Bakuban esetleg az a politikai döntés született, hogy ezt most végigviszik és véget vetnek a hegyi-karabahi szeparatizmusnak (örmény szemmel nézve: a de facto önálló Hegyi-Karabah létének), akkor ennek a katonai képességeik megvannak”.

Rácz András vonatkozó bejegyzését teljes terjedelmében alább olvashatják:

Nyitókép: AZERBAIJANI DEFENSE MINISTRY / HAN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2023. szeptember 20. 11:58
Így is van! Pusztuljanak azok a rohadt keresztény örmények! Hajrá muszlim Azerbajdzsán! — vagy mi a lófasz...
Ispán
2023. szeptember 20. 09:18
ráczbandit természetesen lehet szemlézgetni, de olyan szinten lejáratta magát az együgyűségével és a vágyvezérelt ukrán-pártiságával, kritikátlan nyugat-imádatával, hogy tulajdonképpen az egyetlen ok amiért érdemes lehet elolvasni, hogy megtudjuk mi lehet az, ami biztos nincs úgy, ahogy leírta. A manus még orbitális hazugságok folyamatos szajkózására is képes (pl. ukránok áttörték az orosz védelmet), nem is beszélve a videójáték elemzésről. Igazán a legalja az elemzőszakmának.
Pandaka pygmaea
2023. szeptember 20. 04:56
"Rácz mikroelemzését így zárta: „nyilván nem tudom, hogy pontosan mik az azeri tervek." De azért írt egy 10(!) pontos elemzést a fólia alól. Komoly a csávó.
Ad majorem Dei gloriam
2023. szeptember 20. 00:36
Most az örmények is megtanulják, hogy mennyit ér a jenkik által elhúzott mézes madzag, és az angolszászok szava. Röviden: annyit sem, mint a papír, amelyre leírják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!