„Őszinte leszek: ez nehéz ügy” – Zelenszkij az ukrán ellentámadásról beszélt egy amerikai lapnak

2023. szeptember 18. 10:32

Az ukrán elnök biztos benne, ha Ukrajna elbukik, Putyin tovább fog menni.

2023. szeptember 18. 10:32

Interjút adott a CBS Newsnak Volodimir Zelenszkij. A beszélgetés fő témája természetesen a háború volt. „Az egész világ értékeit védjük. És az ukrán emberek fizetik a legnagyobb árat. Valóban a szabadságunkért harcolunk, valóban meghalunk, nem fikció vagyunk. Egy nukleáris állammal harcolunk, amely a világ elpusztításával fenyeget” – fogalmazott az ukrán elnök.

Az interjút készítő újságíró megjegyezte, hogy az Egyesült Államok mintegy 70 milliárd dollárral járult hozzá Ukrajna háborús erőfeszítéseikhez. Arra volt kíváncsi, számítanak-e arra Zelenszkijék, hogy ez a támogatás továbbra is megmarad.

„Hálás vagyok ezért. Csak azt gondolom, hogy nem csak Ukrajnát támogatják egyedül.

Ha Ukrajna elbukik, Putyin biztosan tovább fog menni. Mit fog tenni az Amerikai Egyesült Államok, ha Putyin eléri a balti államokat? Amikor eléri a lengyel határt?”

– válaszolt az ukrán elnök, majd hozzátette: „Nézze, ha Ukrajna elbukik, mi lesz tíz év múlva? Gondoljatok csak bele. Ha [az oroszok] elérik Lengyelországot, mi lesz a következő? Egy harmadik világháború?”

„Mi kellhet, ha ezt meg akarjuk akadályozni? Még 70 milliárd dollár?” – kérdezte az újságíró. Zelenszkij elmondta, nem tudja a választ.

„Az egész világnak el kell döntenie, hogy meg akarjuk-e állítani Putyint, vagy egy újabb világháborút akarunk. Putyint nem tudjuk megváltoztatni.

Az orosz társadalom elvesztette a világ tiszteletét. Megválasztották őt, és újraválasztották, és felemeltek egy második Hitlert.

Ők tették ezt. Nem mehetünk vissza az időben. De itt megállíthatjuk” – hangoztatta Zelenszkij.

A fronton zajló harcokra kérdezett rá Scott Pelley. „Ez egy nehéz kérdés. Teljesen őszinte leszek önökkel. Miénk a kezdeményezés, ami előnyt jelent. Megállítottuk az orosz offenzívát, és ellentámadásba lendültünk. De ez nem halad túl gyorsan. Fontos, hogy minden nap előrehaladunk és területeket szabadítunk fel” – fogalmazott az ukrán elnök.

Az újságíró felvetette, hogy hat hét van még körülbelül addig, hogy eljöjjön a téli időjárás, amit befagyaszthatja a frontot. Zelenszkij erre úgy reagált: „Nem veszíthetünk időt. Felejtsük el az időjárást, és hasonlók. Azokon a helyeken, ahol páncélozott járművel nem tudunk átjutni – repülni fogunk. Ha nem tudunk repülni – küldjünk drónokat. Nem szabad Putyinnak szünetet adnunk.”

Nyitókép: Володимир Зеленський / Twitter

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. szeptember 20. 13:40
Az ukrán haza( vagy mi) nem éri meg,hogy meghaljanak érte ...drogos náci kobold csak,hazudik,koldul és fullra drogozza magát ...semmi méltósága....pusztuljon..
blanconegro
2023. szeptember 19. 11:49
Ezt a nyomorult törpét rég le kellett volna lőni. Idegesítő egy szardarab. Putyin tovább menne? A NATO meg csak pislogna mi, fosfej?
machet
2023. szeptember 18. 16:02
Zelenszkij menj az k anyádba.
hlaci83
2023. szeptember 18. 16:00
Kellet az "őszinte leszek", mert amúgy állandóan hazudnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!