Olaf Scholz szerint csak „mese”, hogy az USA akadályozza a béketárgyalásokat

2023. szeptember 12. 18:37

A német kancellár úgy látja: egy tűzszünet csak „legitimálná a rablóhadjáratot”.

2023. szeptember 12. 18:37

Olaf Scholz: az orosz csapatok kivonása nyithatja meg az utat a béketárgyalásokhoz. Az orosz csapatok kivonása nyithatja meg az utat az Oroszország Ukrajna elleni háborújának lezárásól szóló béketárgyalásokhoz – mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben. A kormányfő a katolikus Szent Egyed közösség nemzetközi békekonferenciáján a beszédét követő fórumon egy résztvevő azon kérdésére, hogy nem kellene-e jobban szorgalmazni a tűzszünetet Ukrajnában, elmondta, hogy nem lenne elfogadható, ha egy tűzszünet „legitimálná a rablóhadjáratot”.  Az a tény, hogy Oroszország megszállta Kelet-Ukrajna egy részét, nem vezethet ahhoz, hogy 

a szomszédos országtól katonai erővel elvett terület „örökre Oroszországé marad”.  

Ezért a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz elengedhetetlen az a belátás Moszkva részéről, hogy „a csapatok kivonásáról is szó van”. Ebben az esetben megnyílik a lehetőség a tárgyalásokra, amelyeken „az ukrán kormány részt is vesz, ebben biztos vagyok” – húzta alá Olaf Scholz. 

Szerinte csak mese, hogy az USA és Anglia gátolja a békét

Hozzátette: nem szabad elhinni a „meséket”, amelyek szerint Kijev és Moszkva röviddel az orosz támadás megindítása után már egy kidolgozott békeszerződésről tárgyalt, 

de az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia megakadályozta a megállapodás megkötését. 

Tárgyalások valóban zajlottak, de nem voltak sikeresek, mert az orosz elnök csak kihasználta a tárgyalásokkal töltött időt, hogy a Kijev elleni művelet kudarca után átszervezze csapatait és újabb támadást indítson, ezúttal Kelet-Ukrajna ellen – fejtette ki a német kancellár. Olaf Scholz a pódiumbeszélgetés előtt elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy valószínűleg egész Európában nincsen senki, aki erősebben kívánná a békét, mint bárki Ukrajnában, de óvakodni kell „a látszatmegoldásoktól, amelyek csak a nevükben hordozzák a békét”, mert „a béke szabadság nélkül elnyomás, igazságosság nélkül pedig diktátum”.   

(MTI)

Nyitókép: Dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tvingaren
2023. szeptember 13. 07:42
Nem ertem a nemtetszeseket: inkabb orulnetek, hogy ez az agyatlan barom is tovabb tamogatja a hoholok tovabbi amortizalasat!
Kybon
2023. szeptember 12. 23:15
Májashurka kiszólt a serpenyőből...
Stingary76
2023. szeptember 12. 22:30
"Olaf Scholz: az orosz csapatok kivonása nyithatja meg az utat a béketárgyalásokhoz." Ez hülye. Az orosz soha az életben nem vonul ki a Krímből meg Donbasszból, Luhanszkból. Képtelen felfogni ez az agyhalott, hogy Oroszország részének tekintik ezeket a területeket az oroszok, és az ottani lakosság kurvára nem akar többé Ukrajnához tartozni.
Csigorin
2023. szeptember 12. 21:29
akkor megis mirol lenne targyalas te kopaszgeci? elobb usanka vonja ki Europabol, aztan majd kivonja az orosz is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!