Megszólalt a Kreml Azerbajdzsán hétfőn indított hadművelete kapcsán

2023. szeptember 19. 18:53

„Hadseregünk azon dolgozik, hogy a rendezési folyamatot visszatereljük a politikai és diplomáciai síkra” – mondta Dmitrij Peszkov.

2023. szeptember 19. 18:53
null

A Hegyi-Karabah miatt kiéleződött örmény-azeri konfliktus kapcsán a fő feladat az el nem ismert köztársaságban élő emberek biztonságának szavatolása, valamint Jereván és Baku meggyőzése arról, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és kezdjenek tárgyalásokat – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

„Azerbajdzsán katonai műveletével kapcsolatban számunkra az első (Hegyi-)Karabah békés lakosságának – az örmény lakosságnak – a biztonsága, ennek érdekében minden intézkedést meg kell tenni. Mindkét féllel kapcsolatban állunk.

Hadseregünk azon dolgozik, hogy a rendezési folyamatot visszatereljük a politikai és diplomáciai síkra”

– mondta.

Peszkov rámutatott, hogy a Kreml szerint a diplomáciai rendezés egyetlen „érdemi alapja” a harci cselekmények beszüntetéséről 2020-ban megszületett orosz-azeri-örmény háromoldalú megállapodás, amelyeknek tető alá hozásában döntő szerepe volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Van egy kellően szilárd és megvalósítható alap a rendezéshez”

– mondta. Hozzátette, hogy figyelembe kell venni az új realitásokat, vagyis azt, hogy az örmény fél elismerte Azerbajdzsán területét az 1991-es állapotok szerint.

Peszkov azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy Oroszországot előre tájékoztatták volna az Azerbajdzsán által megindított hadműveletről. Baku korábban azt közölte, hogy tájékoztatta a „terrorellenes műveletről” az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságát. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a békefenntartók csak néhány perccel a művelet megkezdése előtt értesültek az azeri katonai akcióról.

Zaharova kedden a katonai műveletek leállítására szólított fel, valamint arra, hogy a felek tegyenek lépéseket a válság rendezésére a háromoldalú megállapodással összhangban.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecmec
2023. szeptember 20. 03:23
Sokba kerül az örmény kormány pálfordulása, az oroszok elengedik a kezüket...
lájkbajnok
2023. szeptember 20. 00:34
Magyar békemissziót!
lájkbajnok
2023. szeptember 20. 00:34
Orbán hívja össze a türk béketanácsot, a békekakadut pedig azonnal lőke ki Bakuba!
lájkbajnok
2023. szeptember 20. 00:32
Az azeriek csak nácitlanítanak. Különleges katonai művelet keretében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!