Megérkezett Ukrajnába az első lőszeradag a Gepardokhoz

2023. szeptember 05. 19:12

Németország még februárban vállalta, hogy gondoskodik a légvédelmi lövegek lőszerutánpótlásáról.

2023. szeptember 05. 19:12

Németország leszállította az Ukrajnának gyártott légvédelmi lőszerek első adagját – közölte a német védelmi minisztérium kedden.

A német gyártmányú Gepard önjáró légvédelmi lövegekhez tízezres nagyságrendben szállítottak Ukrajnába lőszert, amelyet a Rheinmetall német védelmi ipari és technológiai vállalat gyárt a tárca megbízásából.

Nagyot vállaltak a németek

Németország az átfogó orosz támadással szemben védekező Ukrajnát fegyverekkel támogató országcsoport februári brüsszeli miniszteri ülésén vállalta, hogy gondoskodik a Gepardok lőszerutánpótlásáról. Ez komoly feladat, mert az 1970-es években kifejlesztett lövegeket már nem használják a német hadseregnél (Bundeswehr), és nem is készül a Gepardokban használt lőszer Németországban.

Így ki kellett dolgozni egy új gyártási technológiát arra, hogy miként lehet előállítani régi lőszert új módszerekkel” – emelték ki a minisztérium közleményében. Hozzátették: 

Svájc ugyan rendelkezik a Gepardban használt lőszerkészletekkel, de nem hajlandó katonai segítséget nyújtani Ukrajnának.

Németország viszont megoldotta az igen összetett feladatot, alig hét hónap alatt nemcsak beindították a gyártást, hanem el is juttatták Ukrajnába az ország védelmében nagyon sikeres önjáró lövegekhez szükséges lőszerek első adagját” – hangsúlyozta a közlemény.
Németország eddig 46 Gepardot adott át Ukrajnának, és további hatot küldenek az év végéig. A Rheinmetall egy 168 millió eurós (65 milliárd forintos) szerződés keretében 300 ezer lőszert gyárt a légvédelmi lövegekhez.

Németország Ukrajna legnagyobb európai támogatója, a lőszerszállítás beindítása pedig jelentős előrelépés Ukrajna légvédelmében, 

ami ismét megmutatta, hogy Németországra lehet számítani” – idézték a közleményben Boris Pistorius német védelmi minisztert.

(MTI)

Nyitókép: SERGEI SUPINSKY 
 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miles1
2023. szeptember 06. 11:44
HAHAHA:D Megint egy hazugság. Jó, németlibshit módra! A gepárdokat még tavaly leszállították, akkor lőszer is volt hozz, csak azóta elfogyott. A ruszkik legalább hármat kilőttek, ezekről láttam mindről videót. A gepard semmi másra nem volt jó, mint drónvadászatra, esetleg robotrepülőgép lelövéséről is van egyetlen videó, amit valósnak fogadnak el. Mert videójátékból feltöltött videóból van a neten elég, a libshitek a valóság helyett ilyenekkel kompenzálnak.
Unknown
2023. szeptember 06. 05:22
65milliárdos szerződés?! Ki fogja kifizetni?
blondiner
2023. szeptember 05. 23:38
Hölgyeim és Uraim! Ez nem egy Fradi-Dózsa meccs. Eddig valószínűleg több, mint félmillió katona és valószínűleg milliós számú civil (infrastruktúra, élelmiszer, ellátatlanság) áldozata van ennek a kurva háborúnak. Miért? Mert sikerült egymásra uszítani két olyan népet, amelyiknek a genetikája, habitusa, nyelve és kultúrája nagyon hasonló. Valakik dögre keresik magukat, mások elsütik a szinte használhatatlan fegyvereiket - sokszor még nyilatkoznak is arról, hogy milyen jó, hogy az oroszok gyengítésére fel lehet használni - szerintük - náluk kevesebbet érő, lenézett népet.
snfbvksan
2023. szeptember 05. 20:36
Németország érdeke Ukrajna mielőbbi és minél súlyosabb veresége lenne. Ennyire gyalázatos hely lett belőle, hogy homlokegyenest az érdekeivel szemben cselekszik. Jövőre talán már saját magukat fogják bombázni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!