London egy civil teherhajó elleni támadási kísérlettel vádolja Moszkvát

2023. szeptember 11. 22:11

„A támadás bizonyítja, mennyire kétségbeesett Vlagyimir Putyin orosz elnök” – hangoztatja Rishi Sunak.

2023. szeptember 11. 22:11

Nagy-Britannia egy civil teherhajó elleni támadási kísérlettel vádolja Oroszországot. A brit kormány hétfőn hírszerzési értesülésekre hivatkozva közölte, hogy a libériai zászló alatt hajózó teherhajó egyik célpontja volt az augusztus 24-i orosz légicsapásnak, amelynek során manőverező robotrepülőgépekkel támadták a fekete-tengeri Odessza kikötőjét.

A tájékoztatás szerint az ukrán légvédelem elhárította a támadást. Az amerikai kormány korábban civil hajók elleni támadások veszélyére figyelmeztetett a Fekete-tengeren.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a parlamentben hétfőn azt mondta, „a támadás bizonyítja, mennyire kétségbeesett Vlagyimir Putyin orosz elnök”.

„Napról napra tettei szörnyű szenvedést okoznak Ukrajnában,

sértik az ENSZ Alapokmányát, veszélyeztetik Európa biztonságát és zavarják a globális élelmiszer- és energiaellátást” – hangoztatta.

Mint mondta, ezek az orosz támadások ukrán kikötőket és magtárakat rombolnak le. „Egy hónap alatt Oroszország több mint 270 ezer tonna gabonát semmisített meg, ami elég lenne egymillió ember élelmezésére egy évig” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a megsemmisített mennyiség több, mint amennyit Oroszország ígért afrikai államoknak ajándékozni.

Oroszország a világ többi részének árt azzal, hogy teherhajókat és ukrán infrastruktúrát támad”

– emelte ki James Cleverly brit külügyminiszter.

Az orosz kormány júliusban nem hosszabbította meg a korábban kétszer megújított gabonaszállítási megállapodást, azzal vádolva a Nyugatot, hogy akadályozza Oroszország saját gabona- és műtrágyaexportját, amely szintén az egyezség része.

Ezt követően fokozta támadásait a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyékben, ahol az ukrán gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú kikötők és más létesítmények találhatók. Brit adatok szerint összesen 26 kikötői létesítményt semmisített meg ez idő alatt Odesszában, Csornomorszkban és Reniben.

A háború előtt Ukrajna világszerte 400 millió embert látott el, a világ búzaexportjának 8-10 százalékát, illetve kukorica- és árpaexportjának 10-12 százalékát adta.

(MTI)

Nyitókép: Paul ELLIS / POOL / AFP

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. szeptember 12. 23:05
"UpSalute B_kanya 2023. szeptember 12. 04:13 Csak nyugalom K_banya. Nem kell idegrohamot kapni, mert kritikával illették az imádott szovjet elftásaid" Értem, hogy meg kell zabálni aczélos lendvaiildikó fiacskájának hazugságát az orosz "mancsból" (Medusa), mert hát hülye vagy, hogy tudd: Putyin most nem csak kimondta, hogy 1956-ban a szovjet beavatkozás hiba volt, de ezért már hivatalosan is bocsánatot kért. "A hivatalos látogatásra hazánkban tartózkodó Borisz Jelcin, az Oroszországi Föderáció elnöke a Parlamentben kijelentette: 1956 tragédiája a szovjet rendszer lemoshatatlan szégyenfoltja. Vlagyimir Putyin elnök, aki 2006-ban, a forradalom ötvenedik évfordulóján látogatott Magyarországra, valamint az oroszországi Szövetségi Tanács az évforduló alkalmából elfogadott nyilatkozata. Bár elismerték az oroszok valamiféle lelki-morális felelősségét, ." https://24.hu/elet-stilus/2011/03/27/haromszor_kovettek_meg_56_ert/
formaegy-2
2023. szeptember 12. 07:29
"támadási kísérlet..." Na itt a baj, hogy csak kísérlet!!!!!!!!!!!!! Szerintem még az sem! A szokásos. A gyilkos szarháziak hazugságsorozatából egy. Ennyi.
BAJA
2023. szeptember 12. 06:18
hát még belpesten milyen sok szenvedést okoznak,intha csak betont xarnának
Intel
2023. szeptember 12. 05:49
Brit elemzők szerint Putin elnök Észak-Koreában bujkál. Az egyik testdublőre jelenik meg időnként Oroszországban. Az ukrán titkosszolgálattal együttműködve végzett archivum kutatásuk során megállapították, hogy Putin füle mintegy 15 fokkal eláll a dublőrökéhez képest. Nyilatkozatuk szerint ezen egyértelmű jel alapján már könnyebb lesz kiszűrni a jövőben az ál-Putinokat akikkel Putin elkeseredésében elárasztja a világot..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!